Serviciile influentului şef al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev precizează că în cursul zilei de marți, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns și Patrușev au avut o întrevedere importantă la Moscova, informează AFP.

În ceea ce privește scopul întâlnirii dintre cei doi oficiali, William Burns şi Nikolai Patruşev au discutat despre „relaţiile ruso-americane”, a informat Consiliul de Securitate rus, într-un comunicat succint.

Totodată, sursa citată mai precizează faptul că vizita directorului CIA, prezentat adesea drept cel mai experimentat dintre diplomaţii ţării sale, nu fusese anunţată, iar Consiliul de Securitate rus nu a furnizat niciun alt detaliu. De menționat este faptul că nici măcar ambasada SUA la Moscova nu a făcut vreun comentariu pe subiect.

Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că întrevederea dintre cei doi mari oficiali survine în condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt afectate de o serie de diferende de anvergură.

Atitudinea țărilor occidentale s-a schimbat

Amintim faptul că țările occidentale și-au schimbat complet atutidinea și au impus împotriva Rusiei sancţiuni după ce aceasta a anexat Crimeea, în 2014. În același timp, Washingtonul îi reproşează Rusiei în special atacurile cibernetice în serie şi ingerinţele electorale în SUA.

De cealaltă parte, Moscova are și ea nemulțumirile ei și acuză adesea SUA şi Occidentul de amestec în problemele sale interne şi de presiuni împotriva corespondenţilor mass-media de stat ruse.

Au exitat mai multe eforturi pentru o comunicare deschisă. Pe 30 septembrie, ruşii şi americanii s-au reunit la Geneva pentru a continua dialogul strategic început în iunie pe malul lacului Leman de preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden. În timpul summitului lor istoric din 16 iunie, Biden şi Putin au insistat asupra necesităţii de a discuta, în pofida numeroaselor surse de discordie. Ei au subliniat că până şi în toiul Războiului Rece, Moscova şi Washingtonul dialogau pentru a evita răul cel mai mare.

În ceea ce îl privește pe William Burns, acesta a fost ambasador în Rusia şi în Iordania, apoi secretar de stat-adjunct în administraţia lui Barack Obama. Totodată, în timpul mandatului fostului preşedinte democrat, el a fost la originea unei apropieri cu Iranul, purtând negocieri secrete în 2011 şi în 2012 cu această ţară rivală, în pofida absenţei de relaţii diplomatice cu SUA.