Occidentul ar putea învinge Moscova deschizând granițele pentru tineretul calificat, este de părere Marian Piłka, jurnalist la ziarul polonez „wPolityce”. Rusia și Occidentul se găsesc în ultimii ani în stare de război hibrid, a declarat jurnalistul.

Acesta este punctul cel mai slab al Rusiei

Polonezul a acuzat Moscova că șantajează folosind resursele energetice și s-a pronunțat pentru blocarea gazoductului „Nord Stream 2”. De asemenea, Piłka și-a exprimat speranța că se va trece mai rapid la energia „verde”, scrie Ria Novosti.

Jurnalistul consideră că punctul cel mai slab al Rusiei este demografia. „În ciuda încercărilor de a opri scăderea natalității, Rusia se află în starea de profundă criză demografică„, a arătat Piłka.

Jurnalistul este de acord că și în Occident există serioase probleme demografice, însă și Rusia se găsește într-o situație dificilă similară – se reduce forța de muncă de pe piața muncii.

De aceea Pilka propune Uniunii Europene să deschidă granițele pentru cetățenii Rusiei, ca să consolideze deficitul de cadre. „Exodul forței de muncă calificate reprezintă un pericol pentru dezvoltarea pe mai departe”, a explicat jurnalistul.

Regimul de vize pentru Rusia ar putea fi anulat

Piłka a propus anularea regimului de vize pentru Rusia, pentru ca tineretul să se poată muta în Occident.

În ultimele decenii țările occidentale s-au confruntat cu o criză demografică: numărul total de nașteri s-a dovedit mai mic decât cel al deceselor.

Polonia are unul dintre cei mai nefavorabili indicatori – în această țară, în ciuda măsurilor întreprinse, coeficientul total al natalității este cu 1,5 mai scăzut decât nivelul înlocuirii generațiilor, Polonia situându-se pe unul din ultimele locuri din Uniunea Europeană.