Întrevederea are loc în contextul în care preşedintele i-a primit , la Palatul Cotroceni, pe magistraţii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii (INM).

Prezența lui Augustin lazăr nu este deloc întâmplătoare. Joi, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobatcererea de pensionare depusă de procurorul general. Lazăr a depus cerere de pensionare, în condiţiile în care mandatul său de procuror general se încheie pe data de 27 aprilie. El a candidat pentru un nou mandat de procuror general, însă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a respins candidatura.
În context, trebuie amintită acuzația incendiară lansată de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a susținut că „Klaus #Iohannis cumpără tăcerea lui Lazăr cu o pensie grasă! #România lucrului bine făcut!”. Cu doar câteva zile în urmă, Tăriceanu a spus că președintele Klaus Iohannis este șantajat de Augustin Lazăr cu dosarele de la Parchetul General și din acest motiv președintele nu semnează decretul de revocare.