„Naţionalismul vaccinului nu este bun. Nu ne va ajuta”, a declarat el în cadrul Forumului Aspen pentru securitate, desfăşurat timp de trei zile în mediul virtual anul acesta, potrivit agerpres.ro

Un consens global

„Ar trebui să existe un consens global pentru a face orice vaccin un bun public comun; (…) este un angajament politic. Pagubele provocate de COVID-19 ar putea fi mai mici dacă ţările care dispun de mijloacele necesare s-ar angaja”, a transmis el.

Circa 26 de vaccinuri se află în diferite stadii de testare, dintre care şase se află „într-o etapă bună, de studii clinice”, a reafirmat la rândul său directorul pentru programele de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, exprimând din nou o speranţă temperată.

„Faza 3 nu înseamnă că ‘suntem aproape acolo”, a explicat epidemiologul. „Faza 3 înseamnă că este prima dată când acest vaccin a fost introdus la populaţia generală, la persoane fizice sănătoase, pentru a vedea dacă vaccinul îi va proteja împotriva unei infecţii naturale”, a adăugat acesta.

De asemenea, „nu există nicio garanţie că oricare dintre acestea ne va da răspunsul – şi probabil vom avea nevoie de mai mult de un vaccin pentru a face această treabă”, a afirmat el.

Peste 19 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în lume, dintre care cel puţin 700.000 de decese, de la izbucnirea pandemiei în China în decembrie trecut, conform unui bilanţ efectuat de France Presse din surse oficiale.