Instrumentul de urgenţă Next Generation EU, care va mări temporar capacitatea financiară a bugetului UE prin fonduri obţinute de pe pieţele financiare, a intrat în dezbaterea celor 27 de miniştri de finanţe la videoconferinţa Consiliului Economic şi Financiar – ECOFIN, din 9 iunie.

„Next Generation EU este un instrument de redresare economica ambiţios, pe care trebuie să îl punem în practică rapid şi eficient.

Plusuri ale instrumentului propus de Comisia Europeană

Cheia de alocare pentru statele membre, calendarul de angajare a fondurilor, relaţionarea cu Semestrul european şi evitarea unui proces birocratic îndelungat, condiţiile de restituire a împrumuturilor angajate de către Uniunea Europeană sunt, în opinia noastră, elemente care trebuie analizate cu atenţie pentru ca instrumentul de redresare să îşi atingă scopul, iar rezultatele obţinute să fie cât mai bune şi mai echitabile”, a spus ministrul de Finanțe al României, Florin Cîţu, în videoconferința ECOFIN.

Ca plusuri ale instrumentului propus de CE, Florin Cîţu a menţionat ponderea granturilor (500 de miliarde euro), concentrarea pe principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană şi soluţionarea acestora prin reforme structurale şi investiţii.

Există însă şi aspecte care mai necesită analiză şi este crucial ca discuţiile să nu fie îndelungate, pentru a putea accesa fondurile cât mai curând posibil, a precizat Cîțu.

Next Generation EU este un instrument disponibil pentru o perioadă determinată, până în 2024, şi va fi utilizat doar pentru măsurile de reacţie la criză.

Este structurat pe trei piloni,

care acoperă un spectru larg de la investiţii, reforme, redresarea pieţei muncii, sprijin pentru IMM-uri şi pentru recapitalizarea companiilor, tranziţia spre o economie ecologică (inclusiv în agricultura), consolidarea securităţii în domeniul sănătăţii şi pregătirea pentru eventuale crize sanitare.

Cele 750 de miliarde de euro vor fi împrumutate de pe pieţele financiare de către UE prin Comisia Europeană, iar modalitatea de rambursare urmează să fie decisă.

Circa 500 de miliarde de euro vor fi alocaţi sub formă de granturi, restul fiind împrumuturi ce pot fi acordate statelor membre în condiţii de cost triplu A.

Creditele luate de către UE pentru instrumentul de redresare Next Generation se propune să fie cu o scadenţă medie de 20 de ani şi o perioadă de graţie de 7 ani.

La finalul reuniunii Ecofin, Preşedinţia croată a prezentat o informare cu privire la aprobarea concluziilor Consiliului referitoare la recomandările specifice de ţară 2020 şi la opiniile Consiliului privind programele de stabilitate sau de convergenţă.