Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că forțele ruse au abandonat probabil obiectivul de a realiza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene din orașul Donețk până la Izium în favoarea finalizării cuceririi regiunii Lugansk.

 

Concluziile ISW

Principalele concluzii ale evaluării de luni dimineață:

  • Forțele rusești vor acorda probabil prioritate câștigării bătăliei de la Severodonetsk în detrimentul atingerii granițelor administrative ale regiunii Donețk.
  • Forțele rusești nu au avansat în direcția Slovyansk din cauza operațiunilor ofensive nereușite din zona Izium.
  • Aviația ucraineană continuă să opereze la nord și la est de Izium.
  • Forțele rusești au continuat să lanseze atacuri de artilerie, aeriene și navale asupra Uzinei siderurgice Azovstal, dar apărătorii din Mariupol și-au menținut pozițiile.
  • Trupele rusești fortifică așezările ocupate de-a lungul axei sudice, ceea ce indică obiectivele rusești pentru controlul permanent al zonei.

Toate acestea se regăsesc în evaluarea frontului de duminică noapte spre luni dimineață.

Tot în cadrul evaluarii lor zilnice, experții ISW atrag atenția că forțele rusești au rămas probabil fără rezerviști pregătiți de luptă, forțând comandamentul militar rus să amestece soldați din mai multe elemente diferite, inclusiv companii militare private și miliții proruse, în unități aparent regulate ale armatei și ale infanteriei navale.

Potrivit sursei citate, este puțin probabil ca acest număr de rezerviști să genereze o forță suficientă pentru a reface unitățile rusești care, conform rapoartelor, au pierdut până la 20% din personal în unele zone. Direcția de informații militare ucrainene, citată și ea în raportul ISW, a afirmat că forțele rusești efectuează mobilizări mascate și creează noi unități cu personal nou mobilizat care probabil nu are suficientă pregătire pentru a fi eficient și este puțin motivat să lupte.

Ce scot în evidență toate aceste date?

Aceste date arată cum Rusia nu poate susține acest război și mai mult de atât faptul că a suferit pierderi masive. Pe lângă pierderile efective, Rusia suferă masiv din punct de vedere economic. Această operațiune, după cum a afirmat și președintele Volodomir Zelenski, este una care falimentează cu totul Rusia. Rezistența dârză a Ucrainei este una ce prevestește nimic altceva decât victoria. Acest lucru este confirmat constant prin studiile și analizele făcute nu doar de ucraineni, cât și de analiștii țărilor NATO.