Ocupanţii încă nu vor să recunoască. ‘Operaţiunea specială’ deja este în faliment

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs, că “operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

„Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.

„Indiferent cât de ‘creativi’ sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate din Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a adăugat preşedintele ucrainean.

„Atacurile cu rachete rusești din prezent în regiunea Lviv, bombardarea Huliaipole, Sievierodonetsk, Lysychansk, a orașelor și comunităților din regiunea Donețk, toată brutalitatea invadatorilor pe care Ucraina o experimentează zilnic, nu vor avea ca rezultat decât faptul că soldații ruși care supraviețuiesc vor duce acest rău produs înapoi în Rusia. Îl vor lua cu ei pentru că se retrag. Așa se va sfârși toată activitatea agitată a armatei ruse, la care eu și dumneavoastră suntem martori acum”, consideră președintele, după cum transmite Pravda.

Ofensiva rusă din Donbas și-a pierdut elanul

Pe de altă parte, Ministerul britanic al Apărării a transmis duminică în raportul său că „ofensiva Rusiei din Donbas a pierdut din elan și a întârziat semnificativ față de program”, potrivit Financial Times.

„Rusia a suferit acum, probabil, pierderi de o treime din forța de luptă terestră pe care a angajat-o în februarie”, a declarat Ministerul Apărării, adăugând că forțele rusești au fost constrânse de moralul scăzut și de eficiența redusă a luptei. „În condițiile actuale, este puțin probabil ca Rusia să își accelereze dramatic ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”.

Schimbarea accentului conflictului către regiunea Donbas vine după ce Rusia nu a reușit să captureze Kievul în prima fază a războiului. Rușii au fost zădărniciți de o combinație de factori, inclusiv geografia, gafele lor, armele moderne ale ucrainenilor, dar și de ingeniozitatea acestora.