Conform unui comunicat, inspectorii de muncă au sancționat cu amenzi în valoare de 3 milioane de lei încălcarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

S-au aplicat amenzi în valoare de 2.942.300 de lei

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în săptămâna 9 – 14 noiembrie 2020, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 2.942.300 de lei, din care 2.808.800 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost depistate 233 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 1.655 avertismente și au fost dispuse 3.364 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Rezultatele detaliate ale acțiunilor de control sunt disponibile pe site-ul Inspecției Muncii.

Acțiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 9 – 14 noiembrie 2020, au avut ca rezultat aplicarea a 870 de sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare totală de 133.500 lei. Din 1675 de angajatori controlați, au fost sancționați 628 și s-au dispus 1087 de măsuri de remediere a neconformităților.

Rezultatele detaliate ale acțiunilor de control privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 sunt disponibile pe site-ul Inspecției Muncii.

Inspecția Muncii trece la treabă

Inspecția Muncii a trimis un comunicat de presă prin care informează că a marți a fost declanșată o nouă campanie națională. Aceasta vizează verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19.

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, în calitate de coordonator național, explică în ce constă această campanie:

„De la an la an, domeniul legislației muncii a suferit numeroase modificări și adaptări fie la legislația europeană, fie impuse de contextul socio-economic și, mai nou, epidemiologic, pe care îl traversăm. Suntem obligați să ne adaptăm prompt și să implementăm imediat toate schimbările impuse de realitățile cu care ne confruntăm de la o zi la alta.

Celebra afirmație ”Timpul nu mai are răbdare cu oamenii” a lui Marin Preda pare mai actuală ca oricând. Dacă până acum activitatea inspectorilor de muncă avea o latură importantă de prevenire, care viza informarea și conștientizarea lucrătorilor și a angajatorilor asupra riscurilor la care se expun, în contextul actual suntem obligați să impunem respectarea anumitor reglementări, practic s-a trecut de la poate la trebuie.

Astfel, luând în considerare necesitatea asigurării, în continuare, a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2, prevăzută de Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se impune intensificarea controalelor desfășurate de Inspecția Muncii, în vederea verificării și conștientizării angajatorilor cu privire la aplicarea legislației care reglementează stabilirea unor programe individualizate de muncă, munca la domiciliu munca în regim de telemuncă precum și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.

Solicit colegilor inspectori de muncă să-și ia toate măsurile necesare astfel încât, în exercitarea activității de control, să evite, pe cât posibil, expunerea la contaminarea cu virusul Sars-CoV-2. Rezultatele vor fi comunicate public la sfârșitul campaniei.”

Campania se va desfăşura în perioada 10 – 24.11.2020, inclusiv în zilele de 14.11.2020 și 21.11.2020, și are ca grup țintă angajatorii cu un număr de peste 50 de angajați.

La nivelul Inspecţiei Muncii, campania este coordonată prin participarea directă la acțiunile de control din teritoriu de Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, Mihai Nicolae UCĂ, inspector general de stat adjunct SSM și Larisa Otilia PAPP, inspector general de stat adjunct relații de muncă.