Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), ineri este ultima zi în care persoanele juridice se pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”.

În ceea ce privește derularea programului „Rabla”, ediţia 2020 a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autorităţile estimează că vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani.

Totodată, Programul „Rabla Plus” a început pe 25 martie 2020, iar doritorii au posibilitatea să-şi cumpere o maşină 100% electrică sau electrică hibrid plug-in. Pentru prima dată în istoria sa, programul eco permite populaţiei inclusiv achiziţia de motociclete full electric.

De la înfiinţarea Programului „Rabla”, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate, arată statistica Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Cum s-a desfășurat programul

Odată cu începerea noii ediții a programului ”Rabla”, DRPCIV anunțase că operațiunea de radiere din circulație a unui vehicul uzat, participant la „RABLA”, va fi efectuată din oficiu de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor care a efectuat înmatricularea acestuia, în baza transmiterii către această instituție a certificatului de distrugere, în format electronic, de către operatorul economic autorizat care a emis acest document.

Pe perioada stării de urgență, certificatele de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale se pot trimite producătorului validat cu care colaborează solicitantul primei de casare ori ecobonusului sau AFM, după caz, și atunci când au fost obținute prin mijloace electronice.

În cazul în care aceste certificate de atestare fiscală nu pot fi obținute de la autorități acum, cei interesați să obțină bani de la stat pentru schimbarea mașinii pot da o declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că și-au plătit toate taxele, impozitele ori eventualele amenzi și contribuții către bugetul local.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au demarat în a doua parte a lunii martie și aduc schimbări semnificative față de edițiile anterioare, printre care și posibilitatea de a cumpăra motociclete prin aceste programe.