Asta înseamnă că, la o populaţie de 19,64 milioane de români, fiecare român datorează în medie 1.627 euro.

Fiecare român este dator, în medie, cu 1.627 euro, iar datoria totală a populaţiei continuă să se majoreze susţinut din cauză că luăm din ce în ce mai multe credite ipotecare, dar şi de consum, arată datele publicate de Banca Naţională  României.

Această creştere a datoriei vine se datorează creşterii semnificative a creditului bancar ipotecar (+14 la sută în luna septembrie 2018), laolaltă cu majorare a împrumuturilor destinate consumului (+6 la sută în septembrie 2018). Îndatorarea totală a populaţiei raportată la produsul intern brut (PIB) s-a redus uşor pe fondul accelerării creşterii economice peste avansul înregistrat de creditare (de la 16,5 la sută din PIB în luna iunie 2017 la 16,1 la sută din PIB în luna iunie 2018).

De asemenea, BNR mai arată că avuţia netă a populaţiei a continuat să crească, majorându-se cu circa 8 la sută în trimestrul al doilea 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la aproape 1.929 miliarde de lei.

Acest lucru s-a datorat creşterii deţinerilor de active imobiliare (+9 la sută), dar şi datorită avansului activelor financiare (+3 la sută).