Cu siguranță, puțini băutori de cafea știu că există un ingredient picant care poate da cafelei o aromă nebănuită, potrivit Firstforwomen. După cum au arătat o serie de studii, cafeaua este asociată cu o serie întreagă de beneficii pentru organism: de la o mai bună sănătate a inimii și până la îmbunătățirea performanțelor fizice.

Problema apare atunci când adăugăm în cafea zahăr, frișcă sau chiar alcool. Cafeaua neagră simplă nu conține calorii, carbohidrați, grăsimi, zahăr și alți nutrienți. Dar puțini se dau în vânt după cafeaua neagră, așa că majoritatea preferă să adauge în cafea lapte sau frișcă și zahăr. Și au și motive: laptele ajută la echilibrarea aromelor cafelei și o fac mai gustoasă.

Dacă unii preferă și condimente, precum turmericul, iată că site-ul Firstforwomen vine cu o sugestie și mai bizară. Expertul în cafea care a încercat-o susține că adăugarea acestui sos iute în cafea poate da o senzație aparte papilelor gustative.

Ce este sosul Sriracha și din ce este făcut

Este vorba de sosul Sriracha, un sos iute, asiatic. Acest tip de sos iute se prepară dintr-o pastă de ardei iute, oțet distilat, usturoi, zahăr și sare. Numele acestui sos iute, Sriracha, provine de la numele orașului de coasta, din Si Racha, în provincia Chonburi din estul Thailandei.

Sosul Sriracha este servit ca și condiment în restaurantele din Thailanda, Vietnam, China dar și de pe întreg teritoriul Statelor Unite. Și nu se găsește doar în restaurantele asiatice, ci și în bucătăriile și pe rafturile magazinelor alimentare din întreaga lume.

Sosul Sriracha este un sos iute ce poate fi servit în supa de roșii sau Gaspacho. În general, supele cremă pot beneficia din plin de acest sos.

Sosul Sriracha este, așadar, extrem de versatil. Utilizarea originală a Sosului Sriracha este aceea de „scufundare”, în special pentru fructele de mare. Acest sos mai poate fi amestecat și cu maioneză sau smântână.

Sosul iute vine cu câteva avantaje mai puțin cunoscute pentru sănătate

Adăugând câteva picături din acest sos în cafeaua de dimineață, cu siguranță veți simți, pe lângă savoarea minunată a cafelei, o aromă specială de condiment. Și veți dori să repetați această experiență.

În afară de gustul surprinzător de încântător, sosul iute vine cu câteva avantaje mai puțin cunoscute pentru sănătate: capsaicina bogată în antioxidanți, care se află în multe din sosurile pe bază de chili, poate ajuta la scăderea în greutate și la sănătatea inimii. Capsaicina se adaugă numeroaselor beneficii ale cafelei, cum ar fi echilibrarea zahărului din sânge și scăderea riscului de boli hepatice.

Dacă nu vă dați în vânt după sosurile iuți, ar trebui să nu încercați să combinați acest sos cu cafeaua și să rămâneți la alte ingrediente sănătoase, precum turmericul.