Consiliul CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) a autorizat si prospectul schemei de pensii facultative pentru Fondul de Pensii Facultative ING OPTIM administrat de ING Asigurari de Viata.

 

Fondul va avea un grad de risc mediu si va fi similar cu cel al ING Clasic insa va oferi cateva garantii suplimentare. ING devine astfel este prima companie cu doua fonduri de pensii facultative autorizate, ING Optim si ING Clasic. Compania imparte deocamdata piata cu fondurile Pensia Mea de la Aviva, AZT Moderato de la Allianz – Tiriac si BCR Prudent de la BCR Asigrari de Viata.

 

Rata minima de rentabilitate oferita de ING (si de toate fondurile de pensii facultative din piata) va fi egala cu minimul dintre:

– 50% din rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor obtinute in ultimele 24 de luni si

– rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor obtinuta in ultimele 24 de luni minus 4%

“Dacă rata de rentabilitate a fondurilor de pensii facultative ING va fi sub rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor de pe piata, com acoperi diferenta dintre rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor si rata medie de rentabilitate obtinuta de fondul ING in ultimele 24 de luni”, spune Radu Vasilescu, director de pensii, ING Asigurari de Viata.

La nivel global, ING este unul dintre furnizorii importanţi de pensii, cu peste 150 de ani de experienta internationala si 60 de milioane de clienti in 50 de tari. Valoarea totala a activelor administrate de ING prin intermediul fondurilor de pensii era de 223 miliarde euro, la finalul lui 2006.   

In Europa, ING este lider pe piata pe segmentul de produse de viata si pensii, cu aproximativ 6 milioane de clienti. In Polonia are 23% din piata pensiilor, in Republica Ceha – 12%, in Ungaria – 14% iar in Bulgaria  – 8%. Pe piata din Rusia, ING este cel mai mare administrator de fonduri de pensii private, cu o cota de piata de 65%.

Vanzarile pentru pensii facultative au inceput deja iar colectarile contributiilor vor incepe cel mai probabil în urmatoarea luna.

 

Sursa: Capital 06 Iunie 2007