Informații despre taloanele de pensii

Informații despre taloanele de pensii. Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a elucidat dacă disputa privind bugetul din 2024 va conduce la amânări în ceea ce privește imprimarea taloanelor pentru noile pensii majorate.

Procesul de imprimare a taloanelor de pensii nu a fost finalizat, dar conform declarațiilor lui Daniel Baciu, se depune efort maxim pentru a evita orice întârzieri.

Șeful CNPP a declarat că nu există posibilitatea de a avea întârzieri în procesul de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii.

El a menționat că se lucrează în ture, inclusiv în weekend, pentru a asigura ca acest proces să nu sufere nicio întârziere și pentru ca taloanele să fie livrate în timp util Poștei Române.

Astfel, în prima zi lucrătoare a lunii ianuarie, oamenii ar trebui să-și primească pensiile majorate cu 13,8%.

„Nu există această posibilitate. Aș vrea să spun lucrul acesta din start, pentru că în momentul acesta, când discutăm, colegii mei lucrează.

Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii să nu aibă absolut nicio întârziere și ele să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii deja să-și primească pensiile majorate cu 13,8%”, a spus șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Cresc pensiile românilor în 2024

Punctul de pensie va înregistra o creștere de 13,8%, trecând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

În același timp, valoarea pensiei minime va crește de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

De asemenea, începând cu 1 septembrie 2024, pensiile a 3 milioane de români vor fi majorate cu 40%.

El afirmă că toți pensionarii sistemului public, aproximativ 5 milioane, vor beneficia de majorarea punctului de pensie cu 13,8%.

De asemenea, a menționat că începând cu 1 septembrie, se va realiza recalcularea  tuturor pensiilor aflate în plată, iar oamenii vor primi pensiile recalculate începând cu acea lună.

Baciu a subliniat că se lucrează în prezent la elaborarea normelor de aplicare a Legii 330 pe 2023. Graficul este bine definit, fără întârzieri.

„Avem un grafic foarte clar, este foarte strâns, știm ce avem de făcut, suntem în acel grafic, nu avem în întârzieri, astfel încât colegii mei împreună la Casa Națională, lucrăm în momentul de față la elaborarea normelor de aplicare a legii 330 pe 2023.

Sperăm ca până la sfârșitul anului să oferim deja un draft al acestor norme de aplicare, astfel încât că odată ce avem și normele definitivate și publicate în Monitorul Oficial ulterior să contractăm acel soft de recalculare a tuturor pensiilor pe noua formulă de calcul, care este fundamental diferită de actuala formulă de calcul a pensiilor, astfel încât în septembrie oamenii deja să primească deja pensiile recalculate”, spune acesta.

bani
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Seniorii nu vor avea pensiile scăzute

Daniel Baciu a declarat că anterior lunii septembrie se dorește eliberarea deciziilor de pensionare cu noile valori ale pensiilo. Astfel, oamenii vor cunoștea deja în acea lună cuantumul pensiilor pe care le vor primi.

El a subliniat că în sistemul public de pensii există un principiu care menține în plată cea mai avantajoasă pensie.

„Noi anterior lui septembrie deja vrem să emitem deciziile de pensionare cu cu noile valori ale pensiilor, ca oamenii să ştie deja în luna septembrie ce pensii vor primi.

Există un principiu într-adevăr în sistemul public de pensii rămânând în plată pensia cea mai avantajoasă și acest principiu a fost valabilă întotdeauna. Deci într-adevăr, dacă pensia recalculată este la un nivel inferior rămânem la pensia în plată, deci nicio pensie nu va scădea”, continuă el.

Se elimină inechitățile din sistemul de pensii

Daniel Baciu a explicat că, prin intermediul acestei legi, se elimină inechitățile pentru cei care au avut un indice de corecție defavorabil mai mic.

El a precizat că, în prezent, din 2019, există un indice de corecție favorabil de 1,41 pentru cei care au beneficiat de împărțirea acelorași puncte la un stagiu de cotizare mai mare de 35. Acesta este în defavoarea celor care au avut împărțirea la un stagiu mai mic, începând chiar de la 25-30.

„Aceia vor primi într-adevăr pensii mai mari și în principal vor primi pensii mai mari, cu sume foarte importante cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, pentru că beneficiază de acele puncte de stabilitate prevăzute de lege.

Încercăm ca prin această prevedere, prin acel articol, să încurajăm în primul rând viața activă, oamenii să rămână mai mult în câmpul muncii, să contribuie mai mult la sistem, iar noi îi răsplătim cu niște pensii mult mai mari”, a spus şeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.