România încearcă să se alinieze standardelor secolului 21. Unul dintre domeniile la care am rămas repetenți în ultimii 30 de ani începe să se miște. Infrastructura medicală va beneficia de trei spitale regionale ce vor fi construite în Cluj Napoca, Iași și Craiova.

Ministerul Fondurilor Europene finanțează expertiza tehnică pentru elaborarea documentelor necesare construcției celor trei spitale. A și fost semnat proiectul dintre Ministerul Fondurilor Europene și cel al Sănătății. “Dăm tot sprijinul Ministerului Sănătății pentru cele trei spitale regionale. Le dăm 78 de milioane de lei pentru că au nevoie de resursă umană. Dorința mea e ca ca măcar unul din ele să avanseze vizibil. Iașiul ar fi cel mai avansat din discuții informale. Noi a vrut să vedem care e cel mai avansat proiect. Cam acesta este. ”, spune ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.

Suma de 78 de milioane de lei va asigura asistență tehnică pe parcursul derulării proiectului, în scopul obținerii următoarelor rezultate:

elaborarea caietelor de sarcini pentru serviciile și lucrările necesare implementării proiectelor celor 3 spitale regionale;

lansarea procedurilor de achiziție aferente și derularea lor;

realizarea aplicațiilor de finanțare aferente acestor proiecte;

dezvoltarea cadrului procedural pentru implementarea cu succes a proiectelor care vizează cele 3 spitale;instruirea personalului echipei de implementare pentru buna gestionare a proiectelor.

Ministrul abia sosit în Guvern și-a stabilit și unul dintre obiective. “Ne dorim foarte tare să avem bani. Ne dorim foarte mult ca în domeniul medical să investim cel mai mult. Să atragem fonduri în această zonă”, a mai spus ministrul.