Și, în timp ce ucrainenii opun o rezistență acerbă în fața agresiunii ruse, apărându-și casele și familiile, nu același lucru se poate spune despre Rusia, arată un comentariu Deustche Welle.

Soldații ruși nu cred că există un regim fascist în Ucraina sau o minoritate de limbă rusă care așteaptă să fie eliberată. Rușii sunt întâmpinați de ucraineni cu o rezistență acerbă, nu cu flori. De fapt, ucrainenii se bucură de o mai mare libertate, decât rușii în țara lor, unde domnește frica și unde autoritățile reprimă orice fel de disidență.

„Homo sovieticus”, sau cum se trăiește în minciună, cu frica de serviciile secrete

Armata Rusiei l-a dezamăgit pe Putin. Iar propagandiștii sunt nevoiți să creeze iluzia unei victorii la timp pentru parada din 9 mai, apoi să răspândească acest lucru la televiziunea controlată de stat. Din păcate, nu e ceva nou în Rusia. La urma urmei, este țara lui Grigori Potemkin.

Cu cât războiul se prelungește, cu atât crește numărul soldaților ruși morți. Între timp, restaurantele, cafenelele și barurile din Moscova sunt pline de oameni care beau vodcă și dansează. Viața merge înainte.

Și iată cum schizofrenia colectivă este ceva obișnuit pentru „homo sovieticus”, care trăiește în minciună, cu frica de serviciile secrete, cu rușine de propria lașitate.

Mulți ruși continuă să privească în altă parte, încercând să nu dea atenție crimelor comise în numele lor. Când sacrificarea fraților ucraineni nu va mai putea fi negată, vor pretinde că nu au știut, că nu sunt responsabili, așa cum au făcut după prăbușirea URSS, în 1991.

„Realizările” lui Putin

Putin trebuie să-și izoleze și mai mult țara și să escaladeze conflictul pentru propria supraviețuire politică. Dar cât de mare trebuie să fie disperarea sa, dacă acum recurge la amenințarea cu armele nucleare? Se pare că armele convenționale nu au dat rezultatele așteptate. Acțiunile sale au determinat Occidentul să elimine rapid dependența de importurile energetice rusești, ceva ce nu ar fi făcut niciodată în condiții normale.

Comportamentul lui Putin a convins majoritatea nemților, o populație care preferă pacea, să aprobe o poziție dură față de agresor. Ei sunt dispuși să facă sacrificii pentru a se asigura că Ucraina își menține avantajul. Parlamentarii germani, reticenți în a trimite arme, în Ucraina sunt acum sub presiune. Iar Partidul Social Democrat și Partidul Verzilor au aprobat deja cheltuieli de miliarde de euro pentru apărare.

Datorită lui Putin, producătorii de arme au comenzi uriașe, ca în timpul Războiului Rece

În câteva luni, Germania, care până mai ieri părea letragică, s-a schimbat radical. Alte țări europene au reacționat la fel: exemplul cel mai bun sunt Finlanda și Suedia, care acum iau în considerare aderarea la NATO. Și Japonia, o țară pacifistă, a decis să-și sporească capacitățile defensive în lumina agresiunii Rusiei. Totul i se datorează lui Putin. El a readus la viață NATO, pe care unii membri o considerau anterior „în moarte cerebrală”. SUA au promis peste 30 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere. Uniunea Europeană le urmează exemplul. Datorită lui Putin, producătorii de arme au acum comenzi uriașe, ca în timpul Războiului Rece.

Nimeni nu vorbește despre o victorie rapidă asupra Rusiei, ba dimpotrivă. NATO se așteaptă ca această confruntare să dureze mulți ani. Moscovei nu trebuie să i se permită niciodată să fie din nou atât de puternică, capabilă să ducă alte războaie.

De aceea, subliniază Deutsche Welle, Rusia trebuie să fie obligată să plătească pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, trebuie pusă să-și retragă trupele din Georgia și Moldova și să părăsească Belarusul. În anii 80, Occidentul a folosit cursa înarmărilor pentru a falimenta Rusia. Istoria se repetă. Dar Rusia de astăzi este mai slabă decât era Uniunea Sovietică la acea vreme. Iar Occidentul este mai mare, mai unit și mai puternic ca niciodată.

Fără disidență

Cum s-a ajuns aici? Nimeni nu îndrăznește să-l contrazică pe Putin. Chiar și Stalin era mai inteligent. Biroul Politic se temea de el, dar unii din membrii săi îl avertizau când greșea. Stalin a fost mai cu picioarele pe pământ decât Putin.

Deci, cât va dura războiul Rusiei împotriva Ucrainei? Atâta timp cât ucrainenii sunt dispuși să-și apere patria. Iar în ceea ce privește sprijinul occidental pentru Ucraina, acesta abia începe.