Temperaturile extreme sunt cel mai frecvent vinovat, dar și nutriția solului și îngrijirea plantelor joacă un rol semnificativ.
Informație pentru cei care stau la curte. Dacă roșiile nu devin roșii, nu trebuie să vă faceți griji. Iată care sunt motivele din spatele acestei probleme comune și modalitățile de a stimula coacerea roșiilor, fie în grădină, fie în bucătărie, aşa cum arată Southern Living.
Informație pentru cei care stau la curte. Ce trebuie să știe cei care au roșii
Cultivarea roșiilor este un proces lent. Fructele au nevoie de șase până la opt săptămâni pentru a se maturiza complet de la momentul polenizării florilor. Timpul necesar fructului pentru a se maturiza variază în funcție de soiurile de roșii, dar uneori există și alte factori.
Înțelegerea modului în care condițiile meteorologice, nutriția solului și îngrijirea plantelor influențează dezvoltarea fructelor vă va ajuta să remediați problemele legate de coacere.
Temperatura
Temperatura este printre cei mai limitativi factori când vine vorba de legarea și coacerea fructelor. Temperaturile de vară depășesc adesea intervalul optim de temperatură pentru coacerea roșiilor, care se situează între 20°C și 25°C. Toamna, temperaturile scad de obicei sub acest interval. Când temperaturile se abat de la intervalul ideal, procesul de coacere încetinește.
Căldura excesivă în mod special oprește procesul de coacere, deoarece pigmenții responsabili de colorare, licopenul și carotenul, nu sunt produși când temperaturile cresc peste 29°C – 32°C.1 Plantele stresate termic vor devia energia de la coacerea fructelor către supraviețuire, cum ar fi dezvoltarea rădăcinilor mai adânci.
Exces de azot
Informație pentru cei care stau la curte. Când plantele nu reușesc să performeze conform așteptărilor, grădinarii apelează adesea la îngrășăminte sau la furtunul de udare, încercând să ajute plantele să intre în producție. Acest lucru este în detrimentul coacerii fructelor.
Pentru că prea mult îngrășământ cu azot încurajează creșterea frunzelor în detrimentul florilor și fructelor. Nevoile de azot ale unei plante de tomate variază, pe măsură ce planta crește, necesitând mai mult în primele etape de stabilire și creștere vegetativă. Udarea excesivă încetinește coacerea fructelor prin reducerea mișcării aerului în sol.
Când roșiile nu se coc, apelați la practici regulate de irigare pentru a asigura o umiditate constantă și aplicați îngrășăminte. Roșiile beneficiază de un îngrășământ cu conținut scăzut de azot, bogat în fosfor și mediu spre bogat în potasiu. Faceți prima aplicare de îngrășământ atunci când pregătiți solul pentru plantare, folosind un îngrășământ complet. Fertilizați din nou odată ce prima roșie are dimensiunea unei mingi de golf.
Încărcarea plantei cu fructe
Roșiile au fost create pentru a produce recolte mari, dar, uneori, plantele sunt supraîncărcate cu fructe. Acest lucru este valabil mai ales atunci când plantele încearcă să gestioneze căldura ridicată sau seceta. Fructele concurează cu rădăcinile, florile și frunzișul pentru resurse limitate. Aceiași factori de stres pot determina pierderea frunzișului plantelor și așa se produce mai puțină energie prin fotosinteză.
Când fructele nu se coc în perioadele de stres, e bine să se rărească o parte din fructe. Începeți cu fructele care sunt complet crescute, dar blocate în stadiul verde și lăsați-le să se coacă pe blat. Acest lucru va reduce cererea de energie a plantei, permițând ca mai multe resurse să ajungă la roșiile rămase.
Expunerea la lumina soarelui
Deși plantele de tomate necesită soare direct pentru o performanță optimă, fructele în sine nu necesită expunere la soare pentru a se coace.
De fapt, prea mult soare direct provoacă opărirea fructelor în curs de dezvoltare și crește temperaturile din coronamentul plantei, ceea ce întârzie formarea pigmenților. Lumina soarelui alimentează dezvoltarea florilor și fructelor prin fotosinteză, care are loc în frunze. Frunzișul, nu fructele, are nevoie de lumina directă a soarelui. Prin urmare, tăierea frunzișului nu este favorabilă coacerii fructelor.
Sfaturi pentru coacerea roșiilor
Este firesc ca grădinarii să dorească să „rezolve” problemele, dar când vine vorba de coacerea roșiilor, răbdarea este cea mai bună cale de acțiune. Roşiile necesită zaharuri și hormoni adecvați pentru a se coace. Putem grăbi procesul, adoptând practici care direcționează energia către fructele în curs de dezvoltare.