„Orice materie organică poate fi folosită pentru compost și, de fapt, compostul din buruieni poate fi o modalitate excelentă de a returna acești nutrienți înapoi în sol. Asigurați-vă că agitați grămada de compost în mod regulat și, în câteva săptămâni, veți avea o sursă excelentă de îngrășământ pe care o puteți folosi oriunde doriți să aduceți nutrienții în solul superior”, a spus Scott Porteous, expert Husqvarna Group, potrivit site-ului TomsGuide.

Cu toate acestea, înainte de a composta buruienile, este indicat să le tăiați sau să le mărunțiți în bucăți mici. Astfel se vor descompun mai repede în grămada de compost. Puteți folosi fie una dintre cele mai bune foarfece de tăiat, fie mașina de tuns iarba.

„De fiecare dată când compostați materie organică, asigurați-vă că aceasta este sfărâmată în bucăți de dimensiune „compostabilă”, spune Porteous. „Este valabil pentru orice fel de deșeuri din curte”, adaugă el.

Asigurați-vă că nu folosiți în compost buruienile care au ajuns la semințe

În plus, nu băgați în compost buruienile care au ajuns la sămânță. Buruienile anuale sunt bune atunci când sunt adăugate într-o grămadă de compost înainte ca acestea să se maturizeze și să depună semințe.

Dacă folosiți aceleași buruieni după ce capetele florilor au produs mii de semințe, este posibil să aveți o epidemie de buruieni pe mâini când vine vorba de compostarea solului. Așa că asigurați-vă că nu compostați buruienile care au ajuns la semințe și, în schimb, le aruncați la gunoi.

Unele buruieni pot ajuta la susținerea biodiversității

În plus, unii grădinari încurajează creșterea buruienilor în anumite zone ale curții.

„Grădinarii care folosesc talentele ascunse ale buruienilor își pot îmbunătăți semnificativ spațiile exterioare. În loc să irosești timpul cu smulgerea buruienilor de pe gazon, lasă natura să-și recapete locul în grădină. Unele buruieni pot ajuta la susținerea biodiversității, la îmbunătățirea solului și la conservarea apei. Rețineți că buruienile pot crește rapid, așa că este important să nu le lăsați să preia toată grădina”, spune Chris Bonnett, grădinar și fondator GardeningExpress.co.uk.

3 buruieni pe care nu ar trebui să le folosiți în compost

Cu toate acestea, există anumite buruieni care nu ar trebui compostate din cauza naturii lor invazive. Este vorba de troscotul japonez, păpădia și volbura.

1. Troscot japonez

Troscotul japoneză este o plantă perenă, asemănătoare unui arbust cu creștere rapidă și coșmarul oricărui proprietar de case. Poate atinge până la 3 metri  înălțime și este dificil de îndepărtat.  În loc să germineze prin semințe, troscotul japonez se răspândește prin rizomii găsiți în sol. Este, de asemenea, rezistentă, supraviețuind climatelor calde și reci – dar crește cel mai bine în condiții umede.

2. Păpădia 

Este o buruiană obișnuită și poate perturba starea luxuriantă a gazonului. Deși, în general, puteți composta păpădii, asigurați-vă că nu au rădăcinile atașate. Păpădia cu semințe roșii poate crește rapid și înflorește la 8 până la 12 săptămâni după germinarea semințelor.

3. Volbura

Este o altă buruiană perenă cu sisteme radiculare foarte invazive. Se știe că volbura are tulpini care pot atinge câțiva metri înălțime. Dacă este aruncată în grămada de compost, semințele vor fi în continuare active și vor ajunge să răspândească rădăcini în compostul sănătos. De fapt, rădăcinile de volbură sunt atât de invazive încât pot crește prin toată iarba, așa că cel mai bine este să le aruncați într-un sac de gunoi.