Cumpărarea unei mașini folosite implică niște riscuri. Orice cumpărător poate fi înșelat mai ales la mașinile aduse de „afară”, acestea putând avea diverse defecte ascunse, uneori greu de depistat.

Problemele tehnice, structurale sau de identificare a mașinii pot avea consecințe din cele mai neplăcute, începând cu nevoia unei investiții suplimentare în vederea remedierii acestor neajunsuri și terminând cu imposibilitatea utilizării unui astfel de vehicul.

RAR eXpert te ajută să nu fii înșelat

Unii clienți au cunoștință de existența unor platforme private de verificare a istoricului de accidente a mașinii pe care intenționau să o cumpere, dar nu mulți sunt cei care știu că Registrul Auto Român oferă posibilitatea efectuării unor verificări prealabile achiziționării autoturismului.

RAR are în dezvoltare un program denumit RAR eXpert, disponibil în București și Cluj, în cadrul căruia cei interesați pot efectua o constatare tehnică, de identificare și de integritate a mașinii dorite.

Instituția oferă trei pachete, care pot fi achiziționate împreună sau separat și care presupun o verificare tehnică (care costă aproximativ 250 lei), una de identificare (356 lei) și o diagnoză on board, prin care se verifică numărul real de kilometri (168 lei). Durata acestor verificări este de aproximativ două ore și se pot face în urma unei programări telefonice sau online.

Pentru identificarea problemelor structurale, de integritate a șasiului sau de aliniament, sediul RAR din București (Grivița) este dotat cu aparatură de înaltă tehnologie, fiind singurul sediu al instituției din România care poate oferi astfel de servicii.

„Samsarii” trebuie să se autorizeze

Achiziția și vânzarea constantă de mașini la mâna a doua este văzută de autorități ca o activitate independentă pentru care persoanele fizice trebuie să se autorizeze ca PFA, să depună periodic declarația unică și să achite impozit pe venit și, dacă e cazul, contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) sau chiar TVA, conform Codului fiscal.

Această interpretare reiese din practica prezentată în urma controalelor derulate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în lunile recente.

Practic, persoanele fizice care nu declară veniturile din vânzarea constată de mașini second hand riscă ulterior încadrarea lor ca venituri independente și impunerea de sume de plată către ANAF. În acest sens, poate fi consultată practica de la controalele ANAF din ianuarie 2022 și până în martie 2023.

În vederea declarării veniturilor obținute în mod constant din vânzarea de mașini second hand, persoanele fizice care desfășoară astfel de activități comerciale au obligația de a se înregistra și autoriza ca persoane fizice autorizate (PFA) la Registrul comerțului, atribuindu-se, în acest sens, codul CAEN 4511. Din punct de vedere fiscal, asemenea venituri sunt încadrate în categoria veniturilor obținute din activități independente.