Din cauza timpurilor pe care le trăim acum, majoritatea oamenilor sunt ușor de tentat prin mesaj care le spun că pot face bani extrem de ușor. Din păcate, aceste mesaje nu sunt reale, iar oamenii ajung să fie păcăliți.

Pe fond, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a atras atenția oamenilor cu privire a pericolul reprezentat de postările de pe rețelele de socializare, fiind vorba despre cele care promovează oportunități false de investiție sau de câștig rapid.

”Atenție la postările de pe rețelele de social media care promovează false oportunități de investiție sau câștig rapid. Odată ce accesează link-ul promovat, utilizatorii sunt redirecționați către pe site-uri de phishing care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România”, este avertismentul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) site-urile de acest fel sunt controlate de infractori cibernetici. De asemenea, datele care sunt introduse pe aceste site-uri ajung în posesia atacatorilor cibernetici, dacă oamenii furnizează date sensibile.

Recomandări pentru oamenii care se află în astfel de situații

În acest context, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a venit cu mai multe recomandări pentru oameni, astfel:

  • analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
  • verificați mereu sursa informației precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa
  • dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată, atunci probabil este o capcană
  • atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi
  • raportați astfel de postări, precum și paginile de social media care le promovează pentru fraudă (scam).

Nu este prima dată când DNSC vine cu avertismente

Pentru ca oamenii să fie în siguranță, DNSC postează constant mesaje în care le reamintește oamenilor ce nu trebuie să facă sau la ce să fie atenți. La începutul lunii februarie, DNSC a mai publicat un astfel de mesaj.

„Încep să reapară mesajele-capcană de tipul ‘TU EȘTI ÎN ACEST VIDEOCLIP’, iar campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe social media, preponderent pe Facebook. Citiți cu atenție orice mesaj conține link-uri sau atașamente, înainte de a face orice acțiune!”, spunea atunci instituția.