„Domnule președinte, am reușit!”

Ministrul Apărării din Ucraina a preluat imaginile difuzate în 15 mai de un mic grup de soldați care au înfipt în pământ un țăruș în culorile galben și albastru. Militarii susțin că au reușit să ajungă într-o zonă de la linia de graniță, după „un atac decisiv de artilerie”. Imaginile sunt însoțite de mesajul: „Domnule președinte, am reușit!”

De asemenea, soldații care au împiedicat cucerirea orașului Harkov susțin că trupele ruse se retrag peste graniță.

„După un atac decisiv de artilerie au plecat foarte repede, nici nu au avut timp să jefuiască prea mult. Am găsit ceea ce credem că sunt televizoarele de la sediul lor și alte chestii. O mulțime de poziții au fost abandonate, au lăsat în urmă jachete și căști de protecție. Când se retrag după un plan, minează tot, casele, tot. Dar când se retrag repede, nu mai au timp să pună mine”, a transmis un soldat.

Apărarea orașului Harkov a fost cel mai mare succes militar al Ucrainei

Trebuie menționat că apărarea orașului Harkov a fost cel mai mare succes militar al Ucrainei, după ce forțele ruse din nordul țării și din zona capitalei Kiev au fost respinse la sfârșitul lunii martie. În acest context, trupele Kievului au informat la început de săptămână că „inamicul își concentrează principalele eforturi pentru a-și menține pozițiile și a împiedica înaintarea trupelor”.

Totuși, imaginile apărute recent arată că Moscova a primit o nouă veste proastă.

„Îi împingem pe ruși, se întorc în Rusia. În nord și în regiunea Harkov… Slavă Domnului că pleacă!”, a transmis un alt soldat.

Amintim că forțele ucrainene au avansat în ultimele zile spre graniță în mai multe zone, la nord și la est de Harkov, pe măsură ce forțele ruse s-au retras. Totodată, oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că eliberează localități de la periferia orașului.

În altă ordine de idei, Rusia a refuzat duminică să negocieze cu privire la posibilitatea eliberării combatanţilor ucraineni ai batalionului naţionalist Azov, baricadaţi de mai multe săptămâni în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, pe care i-a calificat drept „criminali de război”.