Marcel Ciolacu este gata să renunțe la funcția de premier al României, dacă nu vor fi desființate pensiile speciale

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a anunțat vineri, 19 mai 2023, că este gata să își pună pe masă mandatul de premier, dacă nu vor fi desființate pensiile speciale.

„Eu nu o să renunţ până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă ea va trece cât timp sunt preşedinte la Camera Deputaţilor, nu e nicio problemă şi avem deja feed back-ul de la Comisia Europeană că îndeplineşte jalonul prins în PNRR.

Dacă nu şi avem neîndeplinit acest jalon şi voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu, relatează Realitatea PLUS.

În Guvernul Ciolacu, nu vor exista miniștrii care fac cumul de pensii speciale

Vă amintim că marți, 16 mai 2023, liderul social-democraților a spus că își dorește ca proiectul de lege privind pensiile speciale să fie adoptat în Camera Deputaților până la finalul acestei sesiuni parlamentare, într-o formă care să fie acceptată de Comisia Europeană.

„Eu sper din tot sufletul ca până la încheierea actualei sesiuni parlamentare să închidem legislația cu privire la pensiile speciale, să nu fie nevoit viitorul guvern să vină cu o asumare a răspunderii într-o sesiune extraordinară”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu la finalul ședinței Consiliului Politic Național.

Întrebat de jurnaliștii prezenți cum ar trebui să arate proiectul legii pensiilor speciale, Marcel Ciolacu a spus că trebuie să fie „unul care care va fi acceptat de Comisia Europeană și va îndeplini jalonul.”

„Nu voi face niciun rabat la pierderea vreunui euro din cauza pensiilor speciale. Pentru o cerere la Comisia Europeană, este posibil ca cererea 3 (de finanțare PNRR – n.r.) să fie acceptată la depunere – poți să îndeplinești toate jaloanele -, dar să nu fie deblocată decât în momentul în care terminăm de renegociat partea de REPowerEU, respectiv de scădere a 2,11 miliarde de euro din granturile deja prinse în anumite proiecte în PNRR. (…)

Avem două restanțe majore, una sunt pensiile speciale, deci s-ar putea să fie o abordare europeană odată cu întregul pachet renegociat. Avem o decizie luată astăzi, în cadrul Consiliului Politic Național, ca pentru nicio funcție de secretar de stat sau membru al unui cabinet, a unui demnitar, să nu mai fie persoane care fac cumul de pensii speciale. Este deja o decizie politică luată în interiorul PSD”, a adăugat el.