Rusia trimite o undă de șoc la nivel mondial. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a făcut anunțul chiar acum. El a vorbit despre livrările de rachete antinavă americane Harpoon către Ucraina.

Oficialul rus spune că toată această acțiune este monitorizată cu mare atenție, iar în cazul în care vor exista probleme, Moscova este pregătită în orice moment să ia măsuri corespunzătoare.

Totodată, el a mai adăugat că valul de arme care vin din vest spre Ucraina este unul vizibil, iar Rusia este pregătită pentru mișcări în orice moment.

„În Ucraina vin din vest o mulțime de arme. Știți atitudinea noastră față de asta. Nu există nicio inovație aici. Armata noastră monitorizează foarte atent toate aceste livrări și acționează preventiv în acest sens. Am luat măsurile adecvate”, a zis Peskov.

Anterior, reacția Rusiei a fost una și mai dură. Mai exact, oficialul rus a declarat în repetate rânduri că orice încărcătură de arme către Kiev din străinătate, care se află pe teritoriul Ucrainei, este un „obiectiv legitim” pentru distrugere.

Rusia, pregătită în orice moment să ia ”măsuri adecvate”

Menționăm faptul că, totul a început după ce recent Casa Albă a anunțat că are în plan să trimită în Ucraina rachete antinavă moderne Harpoon, care au o rază de acţiune de până la 300 km.

Aceste rachete ar urma să ajute trupele ucrainene la spargerea blocadei navale a Rusiei, au spus oficiali americani, pe fondul îngrijorării că armele mai puternice, care ar putea scufunda navele de război rusești, ar intensifica conflictul, scrie Reuters.

Propunerea din SUA nu este una întâmplătoare în condițiile în care, constant Ucraina a cruț arme cu tehnologie avansată de la Statele Unite, capabilități dincolo de inventarul actual de artilerie, cum ar fi rachetele Javelin și Stinger.

În același timp, lista Kievului mai include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale de la Marea Neagră, permițând reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole în întreaga lume.

Ce arme trimite SUA către Ucraina

Pe de altă parte, oficialii americani au subliniat faptul că pentru utilizarea acestor arme ar fi nevoie și de pregătirea îndelungată a militarilor. Totodată, mai există și posibilitatea ca forțele ruse să captureze armamentul, lucru care ar fi și mai grav în plin război.

Până acum sursele american au spus că ar fi luate în considerare două tipuri de rachete antinavă puternice – Harpoon fabricate de Boeing și Naval Strike Missile produse de Kongsberg și Raytheon Technologies.

Se pare că cele două tipuri de rachete ar putea fi expediate din SUA direct în Ucraina, sau printr-un transfer de la un aliat european care deține deja astfel de rachete, mai spunea sursele americane.