Anunțul momentului pentru milioane de români! Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit un interviu pentru emisiunea ”România la raport” de la România TV. Acesta a răspuns la mai multe întrebări puse de reporterul Geanina Vatcovici cu privire la pensii și la recalcularea acestora. De asemenea, nu a fost uitat nici tema evaluărilor dosarelor de pensii.

Așadar, întrebat ce se întâmplă cu evaluarea dosarelor de pensii ale românilor, Daniel Baciu a răspuns că se lucrează intens la acest aspect, subliniind că procesul a început cu dosare mai ușoare care se aflau deja într-un format electronic mai avansat. Șeful Casei de Pensii a mai spus că la procesul acesta este aproape de final și că s-au evaluat 1,4 milioane de dosare.

”Colegii testează celelalte categorii de pensionari și începem anul viitor într-un ritm mult mai alert, format electronic mai neactualizat la zi. Dar avem pensii în plată și de 30 de ani, unde nu exista tehnică de calcul. Toate trebuie digitalizate.

În momentul de față, facem două operațiuni vitale pentru noi. Aceste dosare le aducem la cel mai nivel avansat cu putință, digitalizăm cele 5 milioane dosare, dar trebuie să evidențiem două lucruri importante: numărul total puncte, stagiile de cotizare care se împart în contributive și necontributive astfel încât să avem situație clară a fiecărui beneficiar.”, a mai spus Daniel Baciu.

Acesta a mai declarat că atunci când va fi dat noul act normativ, totul va fi pus la punct și se va putea efectua recalcularea pensiilor, subliniind, totodată, că oamenii care lucrează la aceste dosare își dau toată silința pentru ca totul să se termine cât mai repede, în termen.

”Când avem noul act normativ să avem totul pus la punct și putem oricând să facem recalcularea pe care toată lumea o așteaptă și ne dăm toată silința. Suntem în termen, avem termen până la finalul anului viitor trebuie să reușim să terminăm astfel încât începând cu 2023 să purcedem la recalcularea acestor dosare, având deja dosarele digitalizate în format nou să putem face recalcularea.”, a spus Daniel Baciu.

Recalcularea pensiilor este așteptată de toată lumea

Ulterior, șeful Casei de Pensii a declarat că există un grup de lucru pentru recalcularea pensiilor și că se lucrează la actul normativ. De asemenea, acesta a subliniat că recalcularea pensiilor va elimina inechitățile din sistem.

”Sunt beneficiari care au ieșit la pensie în perioade diferite. Nu s-au calculat greșit, dar au fost legislații diferite. În ultimii 20 ani s-au schimbat pensiile. Am avut mai multe legi. În momente diferite, pe legislații diferite, există pensii diferite. Nu e normal! Contează contributivitatea, numărul total de puncte. La contributivitate egală, să existe și pensii egale. Se va face, să reușim să terminăm procesul de evaluare pentru a începe recalcularea.”, a declarat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.