Ion Iliescu a vorbit despre un episod neștiut privind încercarea de a-l răsturna pe Nicolae Ceaușescu. El a povestit, într-un interviu pentru BBC, ce s-a petrecut la începutul anilor 1980.

Atunci, fostul șef al statului a avut câteva întâlniri, într-un grup de trei-patru persoane. În cadrul acestora a discutat despre eventuale posibilități de a-l răsturnă pe Nicolae Ceaușescu de la putere.

„Dar am fost descoperiți de Securitate și unul cate unul am fost izolați.

Unul a murit, altul a început să fie supravegheat, eu m-am aflat tot timpul sub supravegherea Securității, un altul a fost luat din București și trimis la Focșani și așa mai departe. Deci grupul că atare a fost desființat”, a spus Iliescu pentru BBC.

Iliescu se consideră nevinovat

Ion Iliescu a susținut că au existat și alte tentative. Oameni obișnuiți care au inițiat anumite acțiuni, dar, fără nici un rezultat.

„Singura cale care a fost posibilă în România a fost această revoltă populară”, a spus fostul președinte al României.

De altfel, fostul președinte a susținut că este nevinovat pentru cei care au murit la Revoluție. El a susținut că a fost o țintă în acele zile.

„Dacă cineva ar încerca să mă închidă, ar provoca un protest general în întreaga țară”, a menționat fostul președinte al României în interviul acordat pentru BBC la 20 de ani de la Revoluție.

Revoluție 1989/SURSA FOTO: Dreamstime

Cine a tras la Revoluție?

Acesta a încercat să răspundă și la întrebarea „Cine a tras la Revoluție?”. Iliescu a susținut că este o problemă majoră pentru toată lumea.

„Cine a început? Părerea noastră este că niște oameni loiali lui Ceaușescu au vrut să stopeze încercarea de alcătuire a unei noi structuri a puterii. Era un număr mic de profesioniști pentru că au stârnit această reacție în lanț, mulți oameni au primit arme, nu era vorba numai de soldați, ci și de oameni obișnuiți”, a comentat fostul șef al statului.

Cum a avut loc ascensiunea sa la putere după anul 1989

Întrebat de cei de la BBC despre cum a avut loc ascensiunea sa la putere după anul 1989, Ion Iliescu a spus că l-a ajutat faptul că era cunoscut ca fiind cel pe care Nicolae Ceaușescu l-a expulzat de la conducerea partidului încă din anul 1971. Astfel, exista o anumită simpatie pentru el în diferite cercuri.

„Erau oameni care lucraseră cu mine în anii studenției, apoi în mișcarea de tineret, apoi în alte puncte ale administrației tarii în care am lucrat, în diferite județe în care am lucrat. Eram cunoscut în țară, iar acesta este primul aspect. Un alt aspect era că aveam unele conexiuni cu anumiți oameni, chiar cu doi generali”, a comentat acesta.

Unul dintre ei era un fost ministru al Apărării. Celălalt era șeful Marelui Stat Major. Au fost niște discuții, dar fostul ministru al Apărării a murit în 1987, bolnav de cancer.

„Deci nimic concret nu s-a finalizat că idee”, a mai spus Ion Iliescu.

Rusia, rugată să intervină

Un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez a arătat un lucru important. La data de 23 decembrie 1989, Ion Iliescu și Silviu Brucan au rugat Rusia, prin intermediul ambasadei, să trimită un ajutor militar.

Motivul: „pentru că singuri nu se pot descurca”, conform formulării din document. Răspunsul URSS a fost că „sunt gata să trimită orice fel de ajutor cu excepția intervenției trupelor”.

Conform generalului Dan Voinea, procurorul militar care a instrumentat inițial dosarul Revoluției din 1989, Ion Iliescu nu a putut fi acuzat de înaltă trădare după ce a cerut fostei Uniuni Sovietice să intervină militar în România.

Motivul este că, pe atunci, România încă mai făcea parte din Tratatul de la Varșovia. A ieșit abia în ianuarie 1990. Alianța militară permitea oricărei țări membre să intervină atunci când se considera că un stat partener se află în pericol, la fel ca în cazul NATO.

În cele din urmă, Ion Iliescu a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției din 1989 sub acuzația de infracțiuni contra umanității. La fel și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare.