Comitetul Executiv al PSD a decis, marți, ca Viorica Dăncilă să fie candidatul PSD la alegerile pentru funcția de președinte al României din toamnă. Liderul PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că nu crede că ALDE va ieşi de la guvernare, întrucât „sunt oameni responsabili, îşi dau seama că stabilitatea în această ţară este foarte importantă”.

PSD merge la alegerile prezidenţiale cu Viorica Dăncilă, oficial. Votul a fost dat marţi în CEx, potrivit România Tv. Toți membrii Biroului Permanent au votat pozitiv, cu excepţia lui Paul Stănescu şi a lui Dumitru Buzatu care au fost împotriva ideii ca Viorica Dăncilă să fie candidatul PSD la prezidenţiale.

Dumitru Buzatu şi-a anunţat susţinerea pentru Liviu Pleşoianu. De asemenea, s-au discutat în CEX-ul PSD şi sondajele care arată cum stă PSD la capitolul intenţie de vot.

„Viorica Dăncilă este o soluţie pentru alegerile prezidenţiale. Astăzi vom avea o discuţie în interiorul Comitetului Executiv şi Biroului Permanent şi vom lua o decizie în acest sens, dar eu cred că, din punctul meu de vedere, doamna Dăncilă este o soluţie”, a afirmat Oprişan, înainte de şedinţa BPN al PSD.

El a susţinut că Dăncilă ar avea „şanse mari” într-o competiţie cu preşedintele Klaus Iohannis. Conducerea PSD s-a reunit la Palatul Parlamentului pentru a decide candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, care urmează să fie validat de către Congres pe 3 august. Pe ordinea de zi se află desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, după ce, într-o şedinţă anterioară, social-democraţii au decis să aibă propriul candidat şi au respins varianta susţinerii candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu.

Cele mai mari şanse de a deveni prezidenţiabilul PSD le are preşedintele partidului, Viorica Dăncilă. Doi dintre liderii formaţiunii al căror nume a fost introdus în sondajele de opinie realizate de PSD, respectiv Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici, au anunţat că renunţă la candidatură.

Mai mult, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a afirmat că lucrul cel mai important pe care trebuie să îl aibă contracandidatul lui Klaus Iohannis este calitatea de „om neconflictual”, iar referitor la ideea ca Viorica Dăncilă să fie prezidenţiabilul PSD, Fifor a spus: „De ce nu?”.

De asemenea, şi-a anunţat intenţia de a candida primarul general, Gabriela Firea, care s-a retras ulterior din cursă.