Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că începând de luni, 20 februarie, se pot efectua plăți pentru facturile la utilități prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. Cardurile, oferite din fonduri europene nerambursabile ce erau în risc de pierdere în perioada de programare 2014-2020, sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română.

Procedura de stabilire a listelor cuprinde mai multe etape. În primul rând se stabilește lista potențialilor beneficiari care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță și apoi se verifică veniturile acestora.

De asemenea, pentru fiecare punct de consum, se verifică numărul de locuitori și media venitului pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.

În ce condiții se acordă cardurile

Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia). Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Riscați amendă în aceste cazuri

De menționat că, toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate la data de 1 ianuarie 2024. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

De asemenea, trebuie precizat că nu există posibilitate retragerii de numerar de pe aceste carduri, scopul exclusiv al acestora fiind pentru achitarea facturilor la energie.

În plus, cardul nu poate fi vândut ori donat, iar orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000-60.000 lei. MIPE mai atrage atenția că plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei.