The New York Times scrie că Agenţia Americană a Medicamentului (FDA) ar trebui să aprobe pe deplin, din septembrie, vaccinul de la Pfizer şi BioNtech contra Covid-19.

Mai exact, surse apropiate dosarului au declarat pentru NYT că „data oficială” la care vaccinul anti-Covid ar trebui să obţină undă verde completă de la FDA „este în jurul datei de 6 septembrie, Labor Day, sau mai devreme”.

Amintim faptul că în momentul de față, Pfizer îşi livrează vaccinurile sub o autorizaţie temporară de urgenţă care i-a fost acordată la 11 decembrie 2020. De asemenea, în cursul săptămânii trecute, într-un comunicat transmis, FDA indica că procedura de autorizare a vaccinului anti-Covid era „printre cele mai importante priorităţi ale agenţiei” şi că se aştepta să ia decizia cu mult înainte de expirarea termenului.

Încrederea în vaccinul Pfizer ar putea crește

În ceea ce privește scopul acestei aprobări, sursa citată precizează că odată ce FDA își va da acordul asupra serului, acesta ar putea să sporească încrederea în rândul populațiilor şi să-i determine pe americani să se vaccineze în momentul în care virusul Delta foarte contagios creşte numărul de cazuri în ţară.

Până în prezent, în jur de 192 de milioane de americani au primit cel puţin o doză de vaccin, adică 50% din populaţie sau 70% din adulţi. În acelaşi timp, pe 27 iulie,  datele publicate de Centrul de prevenire şi combatere a bolilor (CDC), arată că numărul infectărilor cu Covid-19 au ajuns la 66.000 pe zi, de şase ori mai mult ca în iunie.

Spre deosebire de Pfizer, Moderna, al doilea vaccin foarte frecvent, autorizat tot sub regim de urgenţă, a depus, dar mai târziu, o cerere de aprobare completă. De cealaltă parte, Johnson and Johnson şi vaccinul său cu o singură doză nu a depus încă cerere, potrivit NYT.