Informaţia momentului despre şcoli! Este vestea aşteptată de către toţi elevii, dar şi de către profesori. Este răsturnare totală de situaţie. Ultimele studii dau totul peste cap. Nimeni nu se aştepta la asta, dar experţii OMS au făcut anunţul.

Şcolile se pot redeschide fără probleme

Şcolile se pot redeschide fără probleme, în plină pandemie de coronavirus. Cel puţin asta susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a adunat și comparat dovezile ştiinţifice colectate anul trecut, legate de rolul copiilor în pandemie.

Raportul săptămânal a ajuns la concluzia că școlile nu au fost, în mod general, un factor de supra-răspândire a coronavirusului.

Potrivit unor studii realizate de-a lungul anului 2020, doar în cazuri excepţionale școlile au devenit sursă de transmitere a COVID-19. Acest lucru s-a întâmplat în special când nu au fost respectate măsurile de prevenire a transmiterii bolii, se arată în raportul OMS.

Printre principalele concluzii figurează şi faptul că şcolile au reflectat situaţia epidemică a comunităţii din care fac parte. Atunci când transmiterea virusului este scăzută la nivel comunitar, copiii şi centrele de învăţământ nu au devenit focare de contagiere cu COVID-19.

Mai mult, când numărul cazurilor a crescut în rândul populaţiei, cum s-a observat în ultimele trei luni în mai multe părţi ale lumii, măsurile preventive şi de protecţie din şcoli devin indispensabile.

Învăţământul secundar, cu probleme

Situaţia nu este aceeaşi în ce priveşte învăţământul primar şi cel secundar. Cel din urmă are nevoie de măsuri preventive întărite. Doar aşa adolescenţii pot avea contacte limitate în afara spaţiului de învăţământ şi cel familial.

Potrivit cifrelor OMS, copiii şi adolescenţii cu vârste de sub 18 ani au reprezentat anul trecut, doar 8% din cazurile globale de COVID-19. Ei reprezintă 29% din populaţia mondială.

Şi asta nu e tot. În raportul OMS se confirmă că acest grup de vârstă obişnuieşte să prezinte simptome uşoare sau sunt chiar asimptomatice la infecţie. Mai mult, probabilităţile ca minorii să fie spitalizaţi sau să aibă un sfârşit tragic sunt foarte mici, comparativ cu adulţii.

Numărul contagierilor din şcoli a fost mai ridicat în rândul personalului de învăţământ şi al angajaţilor, decât cel din rândul elevilor.

Cazurile de contagiere între elevi au fost de asemenea sporadice. Datele ştiinţifice coroborate sugerează însă că personalul din învăţământ are un risc mai mare de contagiere decât populaţia în general.

În faţa apariţiei noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potenţial mai contagioase, OMS este de părere că trebuie făcute analize suplimentare pe categorii de gen şi vârstă. Trebuie verificat dacă au un impact diferit în ce-i priveşte pe copiii.

Sursa foto INQUAM / Alex-Nicodim