Cum va fi realizată testarea COVID în școli? Medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre provocările reînceperii cursurilor în clase pe timp de pandemie.

„Dorim să venim cu niște instrucțiuni foarte clare privind testarea antigen în şcoli”, spune oficialul.

Cum va fi realizată testarea COVID în școli?

„Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele asimptomatice senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contaților direcți”, a declarat Andreea Moldovan la Știrile Pro TV.

De asemenea, medicul epidemiolog a explicat unde va fi realizat procesul de testare și cine se va ocupa de el.

„Cel mai corect este să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un poteţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia”, transmite medicul.

Conform acesteia, „o parte din teste sunt în ţară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase şi cel mai important e să avem şi teste suplimentare”.

Testarea va fi făcută de personalul medical

Medicul a subliniat că testarea va fi făcută de personalul medical angajat al școlilor.

„Testarea va fi făcută, în principiu, de personalul medical angajat al şcolilor”, explică Andreea Moldovan, arătând că „începând de săptămîna viitoare vom organiza comunicări online cu cadrele didactice, ca să le aducem informaţiile medicale corecte”.

Medicul explică și cum se pot înscrie angajaţii din învățământ în etapa a doua de vaccinare anti-COVID.

„Înscrierea la etapa a doua de vaccinare se va face tot prin locul de muncă, nu individual. Rugăm la răbdare, e greu de gestionat un astfel de volum de oameni. Fiecare director trebuie să înscrie angajaţii instituţiei de învăţământ pe care o conduce”, a conchis aceasta.