În prezent, Elena Udrea încearcă să scăpa de extrădarea în România, după ce judecătorii români i-au amânat cauza pentru săptămâna viitoare deoarece nu a vrut să fie prezentă în sala de judecată.

Refuzul său de a vorbi cu magistraţii a fost o strategie specială pentru a scăpa de extrădarea în România, relatează Antena 3.

Potrivit sursei citate, aceasta îşi dorea ca recursul în casaţie să fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ieri, 16 mai, deoarece a făcut o cerere specială să se suspende executarea pedepsei pe perioada recursului în casaţie.

Elena Udrea ar fi vorbit la telefon cu avocaţii săi, cărora le-a spus clar că nu îşi doreşte să fie prezentă, însă judecătorii ÎCCJ au spus clar că procedura de citare NU a fost legal îndeplinită.

Întrucât nu au primit documentele oficiale de la locul de detenţie în care se află acum Elena Udrea, au amânat totul pentru săptămâna viitoare.

Conform sursei citate, acest recurs în casaţie era important deoarece este o strategie pe care se bazează Elena Udrea în procesul penal din Bulgaria.

De exemplu, dacă pica condamnarea din dosarul penal Gala Bute, acel mandat european de extrădare nu mai era valid.

Decizia de extrădare va fi luată pe 18 mai

Mâine, 18 mai, când este termenul de la Curtea de Apel din Sofia, ea ar fi cerut să fie pusă în libertate. La procesul respectiv, Elena Udrea va fi, din nou, reprezentată de doi avocaţi. Se aşteaptă o decizie definitivă.

În prezent, Elena Udrea se află în Bulgaria, în închisoare, după ce a încercat să fugă din România. Ea a fost reţinută în data de 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară, atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata.

Elena Udrea fusese dată în urmărire internaţională după ce ÎCCJ a condamnat-o, în aceeaşi zi, la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

La mijlocul lui aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat extrădarea fostului ministru autorităţilor române pentru executarea unui mandat de arestare european emis de un tribunal din Bucureşti pe 7 aprilie 2022.

Elena Udrea a atacat cu apel acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

Judecătorii bulgari de la Curtea Supremă de la Sofia urmează să decidă miercuri, 18 mai 2022, dacă o extrădează sau nu pe Elena Udrea în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Judecătorii din Bulgaria „au şi ei reţinerile lor”

Avocatul Veronel Rădulescu consideră că judecătorii de la Sofia au amânat decizia privind extrădarea pentru data de 18 mai şi pentru a vedea ce se întâmplă, între timp, cu recursul în casaţie din România.

Potrivit avocatului, „au şi ei reţinerile lor, şi le e greu să valideze toate inadvertenţele care există în deciziile judecătorilor români”, spune Rădulescu.

Dacă magistraţii bulgari vor decide definitiv că Elena Udrea poate fi extrădată, de aducerea ei în ţară se va ocupa Ministerul de Interne de la Bucureşti.