Într-un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) se arată că titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB. „, se menţionează în raportul ASF.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,8 miliarde de lei, respectiv 59,72%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 22,385 miliarde de lei (25,32%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,581 miliarde de lei, respectiv 7,44% din totalul activelor.

7.861.023 milioane de participanţi la fondurile de pensii private obligatorii

Datele ASF indică că fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.861.023 milioane de participanţi în aprilie.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

De altfel, conform dezvăluirilor făcute de Capital, 8 milioane de români care cotizează la pilonul 2 de pensii au primit o lovitură cumplită. Asta pentru că datele arată că de la începutul acestui an, valoarea conturilor pe care românii le au la fondurile de pensii privatate a scăzut, în medie, cu circa 7%.

Mai puțin bani la pensie conform dezvăluirilor Capital

Altfel spus, un român care iese astăzi la pensie va încasa cu 8% mai puțin decât dacă ar fi ieșit la pensie anul trecut.

Capital a scris în exclusivitate faptul că deși au împuținat banii de pensie în loc să-i înmulțească, administratorii de pensii private și-au tras comisioane impresionante. Avem mai puțini bani în conturile de pensie, în timp ce administratorii au încasat comisioane de câteva ori peste un fond normal de investiții. Ca procent, comisioanele se apropie de rata de rentabilitate.

Conform datelor furnizate de ASF pentru Capital, în perioada 2010-2021, administratorii celor șapte fonduri de pensii de pilon II au încasat comisioane totale de 3,2 miliarde de lei. Din comisionul de administrare, aplicat la valoarea activului, s-au reținut comisioane de aproape 2,1 miliarde de lei, în timp ce comisionul aplicat la contribuția brută a participanților (formulă unică, ce nu mai poate fi întâlnită la niciun administrator pentru alte tipuri de fonduri) a adus în jur de 1,1 miliarde de lei.

În toată această perioadă, arată datele APAPR, administratorii au obținut un plus de sub 22 de miliarde de lei, din investițiile făcute cu banii celor aproape 8 milioane de participanți la sistem.