Conform datelor INS, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,3%, în timp ce rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (mai 2017 – aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni (mai 2016 – aprilie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,8%.

În ultimele 12 luni, mărfurile nealimentare au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor, de 7,2%, în timp ce alimentele s-au scumpit în medie cu 4%, iar serviciile, cu 2,83%.

Cele mai mari creșteri de la începutul anului s-au înregistrat la fructele proaspete, unde prețurile s-au majorat cu aproape 14%. Și cartofii s-au scumpit față de finele anului trecut, prețurile fiind mai mari cu aproape 7%.

Din categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari creșteri au fost raportate la gazele naturale, unde prețurile au urcat cu peste 10%, în timp ce energia electrică și cea termică s-au scumpit cu puțin peste 2%.

O creștere importantă a fost consemnată și la carburanți, unde, potrivit INS, prețrurile au urcat de la începutul anului cu aproape 4%, în ce timp ce tutunul și țigările sunt mai scumpe cu 2,4%.

Transportul aerian a consemnat cea mai mare creștere a prețurilor la categoria servicii. De la începutul anului, prețurile la transportul aerian au crescut cu 4,5%.