Procedura de solicitare şi eliberare a documentelor pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale s-a complicat, dublând timpul necesar lansării unei firme, astfel încât numărul agenţilor economici noi va scădea cu cel puţin 20% în acest an, potrivit unor avocaţi specializaţi în drept comercial.

„Noile reglementări privind înfiinţarea firmelor, corelate cu un al doilea an consecutiv de criză economică, vor duce la o scădere cu cel puţin 20% a numărului firmelor noi”, se arată într-un comunicat al cabinetului de avocatură Scărlătescu Law Office.

Anul 2010 este al doilea în care numărul celor care apelează la serviciile unui avocat pentru înfiinţarea unei firme este în scădere, iar noile măsuri luate de Guvern vor duce la o diminuare şi mai mare a numărului celor care doresc să-şi deschidă o afacere nouă, potrivit sursei citate.

Cu firma în cabinetul de avocatură

Avocaţii propun două soluţii pentru investitorii care nu mai au posibilitatea înregistrării sediilor sociale în apartamente, respectiv folosirea clădirilor de birouri sau a sediului cabinetului de avocatură.

„Modalitatea prevăzută de legea avocaţilor a rămas în vigoare şi permite stabilirea sediului social la cabinetele de avocatură, pentru cel mult un an, fără posibilitate de prelungire. Aceasta a rămas singura alternativă pentru un investitor care ar dori înfiinţarea unei firme în cel mai scurt timp posibil, şi fără prea mari cheltuieli/investiţii înainte de începerea efectivă a activităţii”, se mai arată în comunicat.

SURSA: Mediafax