Au fost amânate sau anulate proiecte cu o producţie de aproape 5 milioane de barili pe zi, afirmă Bin Salman, care este secretar de stat în ministerul Petrolului, în remarci pregătite pentru o reuniune a miniştrilor Energiei care va avea loc luni la Doha.

Arabia Saudită a produs în octombrie 10,38 de milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Bloomberg.

Preţurile petrolului au scăzut cu 42% în ultimul an, pe fondul deciziei OPEC de a nu modifica nivelul producţiei, în pofida supraofertei din piaţă.

Oferta de petrol din afara OPEC va începe să scadă de anul viitor, după ce preţurile de aproape 150 de dolari pe baril înregistrate în 2008 s-au dovedit nesustenabile, a arătat Bin Salman.

"O perioadă prelungită de preţuri scăzute ale petrolului este la rândul ei nesustenabilă, întrucât va duce la reducerea semnificativă a investiţiilor şi a solidităţii industriei petrolului, ceea ce va submina viitorul securităţii livrărilor şi va crea condiţiile pentru o nouă creştere puternică a cotaţiilor", avertitează Bin Salman.

În opinia sa, companiile energetice vor reduce probabil investiţiile cu 3%-8% în 2016, fiind pentru prima oară de la jumătatea anilor ’80 când industria petrolieră va tăia cheltuielile timp de doi ani consecutiv.

Petrolul de referinţă la bursa din New York este tranzacţionat luni în creştere cu 0,24 dolari, la 44,54 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în urcare cu 0,22 dolari, la 47,64 dolari pe baril.