În ciuda acestor profituri, țările care depind de veniturile din petrol și gaze ar trebui să fie pregătite să își reducă dependența de aceste resurse, întrucât cererea va scădea pe termen lung, a precizat șeful AIE în cadrul unei conferințe la Oslo, într-o intervenţie video.

Țările din Orientul Mijlociu, sfătuite să își diversifice economiile

„În special ţările din Orientul Mijlociu trebuie să-şi diversifice economiile. În opinia mea, COP28 (summit-ul climatic) ar putea fi o piatră de hotar excelentă pentru a schimba destinul ţărilor din Orientul Mijlociu”, a spus acesta.

”Nu mai puteţi conduce o ţară a cărei economie depinde în proporţie de 90% de veniturile din petrol şi gaze, deoarece cererea de petrol va scădea”, a adăugat Fatih Birol.

Anul acesta, Emiratele Arabe Unite vor găzdui discuțiile Națiunilor Unite despre climă. Țara este membră a grupului OPEC, al ţărilor producătoare de petrol.

Rusia, Uzbekistan și Kazahstan își propun să se aprovizioneze reciproc cu gaze naturale

În tot acest timp, Rusia, Uzbekistan și Kazahstan își propun să își coordoneze pozițiile pe piața externă a gazelor naturale. Țările urmăresc să se aprovizioneze reciproc și să furnizeze gaze către state terțe.

Rusia, Uzbekistan și Kazahstan sunt îngrijorate de volatilitatea piețelor energetice, susține Alexander Sternik, șeful celui de-al treilea departament pentru țările CSI din cadrul Ministerului rus de Externe. Conform oficialului, în acest sens, cele trei părți intenționează să își coordoneze pozițiile pe piețele externe.

„Comunicăm cu partenerii din Uzbekistan și Kazahstan. Volatilitatea piețelor de energie, „trucurile interzise” folosite de concurenții noștri, precum și fluctuațiile anormale de temperatură din regiune sunt o preocupare pentru toată lumea”, a declarat Alexandre Sternik.

„Părțile intenționează să își consolideze securitatea energetică pe o bază reciproc avantajoasă, să își coordoneze pozițiile pe piețele externe, inclusiv în ceea ce privește livrările de gaze între ele și către țări terțe”, a precizat acesta.

În luna ianuarie 2023, gigantul rus Gazprom a semnat cu Kazahstan și Uzbekistan o „foaie de parcurs” bilaterală pentru cooperarea pe dimensiunea gazelor naturale. Documentul vizează tranzitul de gaze din Rusia prin sistemul de gazoducte CAC, care trece prin Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan. Furnizarea de gaze propriu-zisă este programată să înceapă la 1 martie 2023.