Franța, India și Emiratele Arabe Unite au anunțat sâmbătă o inițiativă trilaterală pentru a lansa proiecte energetice, cu un accent deosebit pe sursele solare și nucleare.

Acord important între Franța, India și Emiratele Arabe Unite

În cadrul unei convorbiri telefonice purtate sâmbătă, miniștrii de externe din cele trei țări au convenit să se lanseze în proiecte de cooperare în domeniile energiei, schimbărilor climatice și biodiversității, au anunțat aceștia într-o declarație comună.

Proiectele ar urma să se concentreze în special în jurul regiunii Oceanului Indian.

Inițiativa are loc în timp ce India prezidează grupul G20, format din 20 de națiuni bogate și în curs de dezvoltare, și în timp ce Emiratele Arabe Unite se pregătesc să găzduiască summitul COP28 privind clima, care va avea loc în cursul acestui an.

Ce știm despre această inițiativă?

Cele trei țări vor lucra la punerea în aplicare a unor proiecte specifice și realizabile în domeniul energiei curate, al mediului și al biodiversității, au precizat acestea în declarația comună. Inițiativa vizează, de asemenea, extinderea cooperării în domeniul proiectelor durabile.

În plus, cele trei țări au declarat că se vor strădui să își alinieze mai strâns politicile economice, tehnologice și sociale, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris din 2015 privind clima.

Țările au convenit, de asemenea, să extindă cooperarea prin inițiative precum Alianța Mangrove pentru climă, condusă de Emiratele Arabe Unite, și Parteneriatul indo-pacific pentru parcuri, condus de India și Franța.

„S-a convenit că cele trei țări ar trebui să încerce să se concentreze asupra unor probleme-cheie, cum ar fi poluarea cu plastic de unică folosință, deșertificarea și securitatea alimentară în contextul Anului internațional al milioanelor, 2023”, se arată în declarație.

Cele trei puteri vor spori cooperarea militară

Separat, Franța, India și Emiratele Arabe Unite au convenit, de asemenea, să sporească cooperarea militară, precum și cooperarea în domeniul combaterii bolilor și pandemiilor și să-și unească forțele în domeniul vaccinării, au precizat acestea.

Cele trei țări au numit „foaia de parcurs” anunțată sâmbătă următorul pas care continuă discuțiile începute în septembrie, în marja Adunării Generale a ONU.

De când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, în urmă cu aproape un an, țările europene au început să caute surse alternative de energie pentru a înlocui petrolul și gazele rusești. Atingerea țărilor arabe din Golf, bogate în petrol, a fost o strategie comună, transmite Reuters.