Industria auto din Cehia a incasat o lovitura din partea producatorului Volkswagen, care a anuntat suspendarea planurilor sale de producere a modelului „Up!” la fabrica Skoda din orasul Vrchlabi. In plan erau prevazute intre 2.000-3.000 de locuri noi de munca. Proiectul era ultima bula de oxigen in regiune, dat fiind faptul ca Skoda a inchis productia pentru o zi in septembrie, o saptamana in octombrie si are in plan sa mai ia asemenea decizii pana la finele anului. Ingrijorati sunt in primul rand angajatii care au primit 75% din salariu in perioadele de oprire a productiei si vroiau sa plece la noul proiect al Volkswagen.

Purtatorul de cuvant al Volkswagen, Christoph Adomat sustine ca anularea planurilor sunt motivate doar de intarirea coroanei cehe, lucru ce da batai de cap exportatorilor, nici un cuvant despre criza globala sau restrangerea cererii pe plan european. Declaratia sa a venit intr-un moment nefericit, tocmai cand coroana este pe un usor trend de slabire. De partea cealalta, purtatorul de cuvant al Skoda, Jaroslav Cerny, considera ca nu sunt motive de ingrijorare, deoarece „nimic nu s-a schimbat  la fabrica de la Vrchlabi”.

Partea negativa este ca in fabrica au fost facute in ultima perioada investitii majore pentru retehnologizare si modernizare, tocmai in asteptarea contractului de productie al modelului „Up!”. Helmut Dohnalek, adjunctul guvernatorului regiunii in care se afla fabrica a declarat presei locale ca „nu este nici un motiv sa ne panicam. Skoda are acum capacitatea de a fabrica si alte modele”. Declaratia este facuta mai mult pentru a calma sindicatele care nu vor sa fie redus numarul locurilor de munca si care solicita revenirea productiei modelului Octavia (fabricat in prezent la Bratislava, in Slovacia vecina).

Sursa: CTK