Cel mai scump oraş din ţară rămâne Bucureştiul, cu un preţ mediu de 956 euro/mp, urmat îndeaproape de Cluj-Napoca cu 932 euro/mp şi Timişoara cu 860 euro/mp. Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut în București cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 6 luni, când prețurile au rămas relativ constante.

„Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 33%. Micile variații din ultimele 6 luni au fost resimțite pe piața liberă mai degrabă ca o stagnare a prețurilor. Acesta este însă un semnal bun, o notă de optimism pe segmentul rezidențial, pe care estimam o creştere moderata pe termen mediu şi lung”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele Darian.

În decursul ultimelor 12 luni scăderea preţului apartamentelor vechi la nivel național a fost de aproximativ 1,7%, iar în ultimile 6 luni de aproximativ 0,7%.

La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scadere din primul semestru al acestui an, comparativ cu semestrul doi din 2013, a fost înregistrată în Arad și Pitești (-3,2%), urmată de Cluj (-2,3%), Iași și Craiova (-2,2%).

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava (peste 700 €/mp), pe când cele mai mici preţuri se găsesc în Alexandria, Sfântu Gheorghe și Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează în intervalul 420 – 450 €/mp. Pentru semestrul întâi al anului 2014, media la nivelul oraşelor mici este de 575 €/mp, în scădere cu aproximativ 37% faţă de 2008.