Teodor Baconschi a condus Ministerul Afacerilor Externe al României în timpul celui de-al doilea Guvern Emil Boc, din decembrie 2009 până la finalul lui ianuarie 2012, și a ieșit din viața politică după ce a ratat intrarea în Parlamentul Europeană în primăvara anului 2014.

Baconschi a postat vineri seara pe pagina sa de socializare un sfat pentru românii speriați de această perioadă.

Iată ce transmite românilor fostul ministru de Externe:

”Mă gândeam azi la o chestie. Am zburat probabil vreo 500.000 km cu avionul. De fiecare dată, la decolare și aterizare, i-am mulțumit lui Dumnezeu. În interiorul acestei minunate mașinării care sfidează legea gravitației, simțeam mai mult decât în alte împrejurări că sunt un om, deci o ființă fragilă, care nu cunoaște viitorul, așa cum nu cunoaște mai nimic din adevărata rânduială universală.

Așa și acum: gândiți-vă că veți supraviețui, pentru a povesti, pentru a înțelege, pentru a vă bucura de asta, numai dacă va fi să fie. Și nu știți cum va fi să fie, așa cum nu știe tipul care iese din rutină zilnică pe stradă, fără să știe dacă îl va călca o mașină, dacă va face un infarct, dacă medicul îi va spune că analizele arată un cancer.

Nu scoateți din voi ce-i mai urât, de frică. Nici vânătoarea de vinovați, nici nervii, nici agresivitatea haotică nu vă vor schimba destinul. Desigur, sunteți liberi. Dar tocmai de aceea puteți fi demni și relativ liniștiți, căci veți fi făcut, ca întotdeauna, tot ce depinde de voi. Iar ce nu depinde de voi e misterios și implacabil, deci poate fi privit cu seninătate, ba poate chiar cu gratitudine”.