Deși a achitat o sumă colosală, aproape un sfert de milion pentru standul de la la World Travel Market, România nu se află nici în catalogul expoziției și nici pe panourile din târg, pentru că a plătit foarte târziu. 

„Luni am ratat o întâlnire importantă pentru că România nu figurează nici în catalogul expoziției și pe niciun panou din târg. Anul trecut, în catalog era și România, și toate agențiile din țara noastră prezente la târg. Acum nu mai există”, spune pentru Profit.ro unul dintre expozanți. 

Potrivit unui turoperator român, această situație a apărut pentru că Ministerul Turismului ar fi plătit costurile aferente prezenței la târgul din Londra abia săptămâna trecută, când printurile și panourile erau deja realizate. „Practic, plătind din vreme, celelalte țări și-au făcut întâlnirile cu mult timp înainte, dar noi nu am avut acces la sistemul lor online de meeting. Dacă am fi avut acces, am fi spus: «eu, agenția X, sunt prezentă la standul României la nr. Y și vă invit să ne vizitați și să vă oferim etc. etc.» Cu trei zile înainte, când s-a plătit standul, întâlnirile reprezentanților celorlalte țări erau deja aranjate. Un partener m-a sunat și m-a întrebat:Unde ești, că nu văd România în catalog?, iar altul nici măcar nu s-a mai obosit să mă sune când a constatat că nu suntem prezenți pe listă. L-am sunat eu aseară la plecare și mi-a zis: Păi n-am mai venit, că n-am văzut acolo că e țara ta.”, a declarat un alt expozant. 

 

 

Nemulțumirile expozanților au fost justificate, mai ales că standul Românie nu a reușit să se facă remarcat absolut deloc, acest lucru datorându-se în special din cauza lipsei de viziune. 

 „Noi, deși suntem înaintea lor ca tradiție și experiență, suntem în continuare un teren viran, o pârloagă care nu și-a găsit identitatea. Pe pârloaga aceasta poate fi în viitor o costrucție foarte frumoasă sau doar o groapă de gunoi. Dar după cum arată lucrurile aici, în târg, mă tem să nu ne îndreptăm spre ultima variantă. Am văzut aici oameni foarte triști, oameni care exact ca acest teren viran, nu-și văd viitorul. Toți sunt într-o asemenea nebuloasă legislativă făcută de incoerenții de la guvernare că nu știu ce îi așteaptă, ce va fi mâine sau peste un an. Atunci normal că nu zâmbesc, nu sunt optimiști și nu au nicio perspectivă”, a declarat un alt expozant. 

Lipsa de viziune și de imaginație a celor din ministerul Turismului face ca standul României să pare o construcție sărăcăcioasă, amenajată la repezeală, deși acesta a costat mai mult de 200.000 de lire sterline, adică aproape un sfert de milion de euro, în acești bani fiind inclus costul de închiriere a spațiului expozițional de la organizatori și construcția standului.