Încrederea investitorilor din Europa de Est a cunoscut o creştere impresionantă în această lună, ca urmare a aşteptărilor pe care aceştia le au cu privire la reînnoirea cererilor de exporturi către Europa de Vest.

Indicatorul care urmăreşte aşteptările investitorilor şi analiştilor din regiune a crescut cu 7,1 puncte în ultimele şase luni, până la 59,1 puncte, cea mai mare creştere înregistrată de la lansarea indicelui, în decembrie 2007, potrivit datelor făcute public de Erste Bank şi ZEW Center for European Economic Research. Câştigul vine după o creştere de 21,1% înregistrată în decembrie 2009.

„Experţii pieţelor financiare se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei economice din regiune până la mijlocul anului. Evaluarea situaţiei actuale a economiei din Europa Centrală şi de Est denotă de asemenea îmbunătăţiri puternice“, a declarat Mariela Borrel, analist al ZEW în Mannheim, Germania.

Creşterea comenzilor

Țările din Europa Centrală şi de Est beneficiază de creşterea comenzilor pentru această regiune, ce vin din partea partenerilor din Europa de Vest, inclusiv Germania şi Franţa, după ce scăderea cererii de anul trecut a împins majoritatea ţărilor din regiune în recesiune.

Potrivit ZEW, cele mai mari îmbunătăţire se observă în România, unde ratingul de ţară a crescut cu 25,7 puncte până la 64,4. Urmează Ungaria, cu o creştere de 25,2 puncte până la 64,8.

Toate ţările au cunoscut creşteri cu excepţia Austriei, care a înregistrat o scădere de 6,8 puncte până la 55,7. Cele mai mici creşteri s-au constatat în Slovacia, 2,7 puncte, până la 61,7.

Indicatorii reflectă diferenţa dintre procentajul analiştilor care au o privire pozitivă şi cei care sunt pesimişti. Ratingul pleacă de la un maxim de 100 de puncte până la un minim de -100 de puncte.

SURSA: Bloomberg