Capital: Considerați piața locală de medicamente atractivă pentru investitori?
 
Octavian Popa:
Cu siguranță, vorbim despre o piață în plină dezvoltare în care nevoia de acces la tratament de calitate este din ce în ce mai evidentă. Pentru investitorii mari, cu apetit redus de a-și asuma riscuri, ea este încă nesigură și impredictibilă. Fiscalitatea complicată, neprietenoasă cu investitorul, și corupția sunt motive foarte des invocate în momentul discuțiilor și al deciziilori investiționale. Pe de altă parte, există și investitori care riscă , cei care caută profituri imediate mari. Aceștia pot fi atrași de piața locală datorită oportunităților existente.
 
Capital: Ce schimbări credeți că vor apărea?
 
Octavian Popa: Cred că piața farma este într-o continuă transformare. Toate companiile caută formula magică de a-și conserva și crește profitabilitatea și cota de piață, în condițiile unei concurențe din ce în ce mai consistente, a pierderii patentelor pentru produsele cele mai de succes, a accesului tot mai dificil pe piață cu tratamente noi și a unor investiții guvernamentale din ce în ce mai reduse. Fiecare companie se reinventează și vine cu abordări noi, cu alianțe cu alte domenii, cu studii în domeniul eficienței investiției într-un medicament sau altul, în încercarea de a aduce acel avantaj competitiv, care poate face diferența. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că vorbim de o industrie supra-reglementată, unde mare parte din deciziile companiilor de a pune produse pe piață este influențată de politicile publice.  Spre exemplu, un medicament inovativ nu poate fi lansat pe piață imediat după obținerea aprobării de punere pe piață deoarece lista de medicamente compensate din România nu a mai fost actualizată de aproximativ patru ani.
 
Capital: Care considerați că sunt principalele probleme cu care se confruntă piața acum? 
 
Octavian Popa: În acest moment, principala problemă a pieței farma este lipsa lichidităților din sistem, corelată cu o fiscalitate excesivă. Fiecare mare producător de medicamente este, împreună cu sistemul bancar, un creditor al bugetului de stat. Pe de altă parte, pe lângă termenele de plată de 300 de zile practicate de CNAS, legislația care stabilește nivelul prețurilor la un minim european, impredictibilitatea cuantumului taxei clawback, ce va trebui plătită de fiecare deținător de autorizație de punere pe piață a medicamentelor, pune în dificultate orice director financiar. Este imposibil să estimezi, cu un grad de acuratețe acceptabil, cât vei plăti trimestrul viitor taxa clawback : 20%, 50% sau 99% din venituri. Există o probabilitate destul de mare să realizezi, în decursul exercițiului financiar, că profitul estimat este de fapt o pierdere din cauza taxei clawback, și că, în aceste condiții, nu poți menține nivelul de activitate planificat. Dacă în acest moment s-ar liberaliza piața farma din punct de vedere al accesului pacienților la tratamente costisitoare, în jumătate de an, foarte multe companii farma ar închide activitatea din România deoarece ar trebui să plătească diferența între bugetul alocat consumului de medicamente de către Casa de Asigurări de Sănătate  și consumul real din piață. Cu toate că veniturile ar fi imense, taxa clawback ar conduce către o pierdere.
 
Capital: În ceea ce vă privește, aveți un plan de investiții pe termen lung?
 
Octavian Popa:
În prezent există mai multe proiecte ce pot prinde viață, însă acest lucru depinde foarte mult de rezolvarea aspectelor punctate. Cele mai importante principii care trebuie respectate pentru atragerea unor investiții semnificative în sectorul farma sunt: predictibilitate, transparență, un nivel de taxare echitabil și un mediu de afaceri prietenos. Intenția companiei este să crească accesul la medicamente și vaccinuri prin politici, programe și parteneriate. Este, de fapt, un angajament pentru sănătatea globală. Și în trecut MSD s-a implicat în susținerea accesului pacienților la tratament. Începând din 2011 am oferit în mod gratuit acces la cel mai nou medicament în lupta contra heptitei C, pentru un număr semnificativ de pacienți din România.
 
Capital: În context, estimați o creștere a veniturilor pe piața românească?
 
Octavian Popa: Dacă aș ști ce se va întâmpla anul acesta în sistemul de asigurări de sănătate, aș putea răspunde. Din păcate, în fiecare zi apare ceva nou, așa că ne este imposibil să planificăm cu acuratețe activitatea noastră pentru acest an.