Experții din sănătate sunt siguri că odată cu începerea noului an școlar și cu reluarea activității în grădinițe vor apărea noi focare. Dr. Ioana Stăncel consideră că transmiterea virusului va fi mult mai mare datorită interacțiunii intense dintre elevi, dar și dintre elevi și profesori. De asemenea, copiii, mulți dintre ei asimptomatici, pot transmite mai departe virusul în familie sau în comunitate, mai punctează medicul.

Începerea anului școlar. Avertismentul teribil al unui expert în sănătate: Vom avea focare în grădinițe și școli!

„Mă aștept să avem focare odată cu reluarea grădinițelor și începutul școlii și în același timp avem transmitere comunitară, astfel că nu putem ști care este pacientul zero într-un focar, într-o transmitere comunitară nu se mai poate identifica pacientul zero.

Interacțiunea directă între copii, între copii și cadrele didactice și între copii și membrii familiei vor fi mult mai intense, cu un grad de transmitere și interacțiune foarte mare, iar copiii, așa cum se știe până la această dată pot fi asimptomatici, pot transmite boala, pot duce acasă, în comunitate sau în familie, acolo unde există persoane vulnerabile”, a transmis Dr. Ioana Stăncel la Digi24.

Guvernul a adoptat o serie de măsuri speciale pentru noul an școlar

Amintim că, Executivul a adoptat deja în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 în unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Educației, prin noile măsuri legislative se urmăreşte asigurarea dreptului la învăţătură şi la sănătate pentru beneficiarii primari ai învăţământului preuniversitar, pentru studenţi şi pentru personalul din sistemul naţional de învăţământ.

Începerea anului școlar. Avertismentul teribil al unui expert în sănătate: Vom avea focare în grădinițe și școli!

De asemenea, președintele Klaus Iohannis declara tot miercuri, într-o conferință de presă că noul an școlar trebuie să înceapă pentru că altfel riscăm să avem o generație pierdută. Şcoala nu va începe ca de obicei, dar „este foarte clar că trebuie să înceapă”, pentru a nu avea o generaţie pierdută, declara preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, copiii trebuie să meargă la şcoală, trebuie să înveţe, trebuie să se întâlnească cu alţi copii de vârsta lor, dar pentru acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie odată cu începutul anului școlar.

„Este însă foarte clar că şcoala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea şcolii, toţi bucuroşi că începe şcoala. Nu se vor aduna. Şcoala, totuşi, trebuie să înceapă, fiindcă este inadmisibil să avem o generaţie pierdută. În mediile de specialitate se vorbeşte despre a preveni generaţia pandemiei”, declara Klaus Iohannis.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea