Franţa a condamnat în mod ferm, joi, lansarea de către Iran a unui satelit militar, acţiune în care vede o nouă contribuţie la “progresul deja foarte îngrijorător” al programului balistic al acestei ţări şi o ameninţare pentru securitatea regională.

“Dată fiind marea proximitate dintre tehnologii folosite pentru lansările spaţiale şi tirurile balistice, acest tir participă direct la progresele deja foarte îngrijorătoare ale Iranului în programul său de rachete balistice”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez.

Iranul trebuie să înceteze “orice activitate legată de dezvoltarea rachetelor balistice concepute pentru a fi capabile să transporte arme nucleare, inclusiv lansatoare spaţiale”, a adăugat ea, conform Agerpres, care citează presa internațională.

Iranul a anunţat miercuri lansarea unui prim satelit militar, denunţată imediat de SUA pe fondul noii escaladări a tensiunilor în Golf, unde Donald Trump ameninţă să distrugă ambarcaţiunile iraniene.

Amenințări la adresa SUA

Iar Comandantul Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami, a ameninţat joi Statele Unite cu un ”răspuns decisiv”, în cazul în care ameninţările preşedintelui Donald Trump de a ”distruge” ambarcaţiuni iraniene la Golful Persic sunt puse în aplicare.

”Le spunem americanilor că suntem absolut hotărţi şi serioşi şi că orice acţiune va fi primită cu un răspuns decisiv, care va fi eficient şi rapid”, a avertizat la televiziunea de stat generalul de divizie Hossein Salami, conform sursei citate.

În plus, Teheranul l-a convocat pe ambasadorul Elveţiei, care reprezintă interesele americane în Iran cu privire la aceste tensiuni.

“Programul balistic iranian este o sursă de îngrijorare majoră pentru securitatea regională şi internaţională. El contribuie la destabilizarea regiunii şi la amplificarea tensiunilor”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze.

Încălcarea rezoluției ONU

Această lansare “nu este conformă rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU”, a continuat ea.

Textul acestei rezoluţii îi cere Teheranului “să nu desfăşoare nicio activitate legată de rachetele balistice concepute pentru a putea transporta focoase nucleare, inclusiv tiruri care recurg la tehnologia de rachete balistice”.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, şi-au exprimat satisfacţia pentru această lansare, pe care au prezentat-o drept “o nouă dezvoltare în domeniul spaţial” pentru Iran.

“Rolul în această lansare al forţelor aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei, entitate sancţionată de Uniunea Europeană, arată legătura strânsă între cele două programe”, spaţial şi balistic, a estimat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze, conform sursei citate.

Această lansare nu este decât “o faţadă pentru dezvoltarea de către Iran a tehnologiilor balistice avansate”, a denunţat la rândul său Israelul.