Potrivit acestuia, SUA încearcă să declanşeze un nou război rece cu China pentru că încearcă să găsească un ţap ispăşitor în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie, transmite Reuters, citată de agerpres.

„Nu China încearcă să se impună. Cei de pe celălalt mal al Pacificului vor să înceapă un nou război rece cu China, aşa că trebuie să le răspundem”, a declarat presei la Londra ambasadorul Liu Xiaoming.

China nu vrea război

Totodată, acesta a mai precizat că în acest moment China nu este interesată de niciun fel de război și de niciun fel de acuzație lansată de Statele Unite.

„Nu suntem interesaţi de niciun război rece, nu suntem interesaţi de niciun război”, a subliniat acesta.

„Am văzut cu toţii ce se întâmplă în SUA, au încercat să scoată China ţap ispăşitor, vor să dea vina pe China pentru propriile probleme”, a insistat el, menţionând: „Ştim cu toţii că este un an electoral”.

Potrivit oficialului, Statele unite sunt dispuse să facă orice pentru că ”au nevoie de un dușman”. De asemenea, acesta a mai precizat că niciodată China nu va fi dușmanul SUA, ci doar ”partenerul” lor, iar oficialii americani trebuie să știe acest lucru.

„Sunt dispuşi să facă orice, inclusiv să trateze China ca pe un duşman”, a mai spus ambasadorul.

„Probabil cred că au nevoie de un duşman, se gândesc că vor un război rece, dar noi nu avem niciun interes, noi continuăm să spunem Americii, China nu este duşmanul vostru, China este prietenul vostru, partenerul vostru”, susţine diplomatul chinez.