Cel mai important proces din lumea IT, care are în centru companiile Apple şi Samsung, a început astăzi în SUA cu alegerea celor zece juraţi. Aceştia vor decide în perioada următoare dacă şi cine a încălcat dreptul la proprietate intelectuală.
Apple a fost prima care a acţionat în judecată Samsung la un tribunal din San Jose, California, în urmă cu un an. Apple spune că Samsung i-a încălcat nu mai puţin de şapte patente şi i-a copiat produsele iPhone şi iPad. Samsung a răspuns cu aceeaşi monedă, acuzând Apple de încălcarea a cinci patente. Două dintre acestea sunt legate de tehnologia 3G. Desi Apple cumpără majoritatea componentelor de la Samsung, cele două companii nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, astfel că s-a ajuns la un proces cu juraţi.
Dacă vor câştiga, americanii vor interzice comercializarea telefoanelor şi tabletelor Galaxy în SUA şi vor daune de  2.5 miliarde de dolari. Samsung şi Apple deţin împreună mai mult de jumătate din vânzările totale de telefoane inteligente la nivel global, iar acest proces ar putea schimba liderul.
Potrivit IDC, în topul vânzărilor de telefoane mobile inteligente în trimestrul doi din 2012 se află Samsung, cu o cotă de piaţă de 32,6% (cu vânzări de 50,2 milioane de unităţi, de la 18,4 milioane de unităţi în perioada similară din 2011), Apple, cu o cotă de piaţă de 16,9% (cu vânzări de 26 milioane de unităţi, de la 20,4 milioane de unităţi în perioada similară din 2011), Nokia, cu o cotă de piaţă de 6,6% (cu vânzări de 10,2 milioane de unităţi, de la 16,7 milioane de unităţi în perioada similară din 2011), HTC, cu o cotă de piaţă de 5,7% (cu vânzări de 8,8 milioane de unităţi, de la 11,6 milioane de unităţi în perioada similară din 2011) şi ZTE cu o cotă de piaţă de 5,2% (cu vânzări de 8 milioane de unităţi, de la 2 milioane de unităţi în perioada similară din 2011).
Procesul va dura cel puţin patru saptamani, iar decizia juraţilor din Silicon Valley trebuie să fie unanimă.