Timp de o lună, Italia va experimenta un semi-lockdown. În cursul nopții, premierul Giuseppe Conte a semnat noul decret ministerial care va intra în vigoare începând de mâine, luni, 26 octombrie şi va dura cel puțin până pe 24 noiembrie, şi care prevede o serie de măsuri ceva mai restrictive, menite să limiteze noul val de infectări din Italia. Decretul final conține modificări minime, care par să răspundă, totuși, solicitărilor făcute ieri de regiuni. Astfel, timp de o lună, italienii vor trebui să uite de cinele la restaurant, cu excepţia prânzului de duminică. Aşa cum prevedea şi decretul precedent, barurile şi restaurantele nu vor mai lucra după ora 18,00, însă vor putea fi deschise duminica și de sărbători, spre deosebire de versiunea anterioară a Dpcm. Primul ministru Giuseppe Conte a prezentat noile măsuri care vor intra în vigoare de luni în timpul unei conferințe de presă, care a avut loc duminică, începând cu ora 13.30. 

Astfel, noul decret prevede că centrele comerciale vor rămâne deschise la sfârșit de săptămână, iar în cazul liceelor, învăţământul va funcţiona la distanţă în procent de cel puțin 75%: regiunile având permisiunea să extindă măsura la 100%, așa cum au solicitat insistent. Încă mai pot fi organizate concursuri publice și private, iar noua versiune a decretului nu prevede închiderea frontierelor regionale.

Potrivit noului decret, în timpul săptămânii cafenelele, pub-urile, gelateriile, patiseriile vor rămâne deschise între orele 05:00 – 18:00. Consumaţia la masă este permisă pentru maximum 4 persoane pentru fiecare masă, cu excepția cazului în care persoanele sunt cu toții coabitanți, iar după ora 18, consumul de alimente și băuturi în locuri publice și deschise publicului este interzis. Serviciile de catering în hoteluri și în alt tip de unităţi de cazare este permis fără limite de timp pentru clienții structurii, cei care sunt cazați acolo şi continuă să funcţioneze serviciul de catering cu livrare la domiciliu, în conformitate cu normele igienico-sanitare, atât pentru ambalare, cât și pentru transport.

Pârtiile de schi vor fi deschise numai profesioniştilor

Săptămânile albe ale italienilor sunt în pericol. În acest moment „teleschiurile din zonele de schi sunt închise”. Cu o singură excepție: pot fi „utilizate numai de sportivi profesioniști și amatori, recunoscuți la nivel  național de către Comitetul Olimpic Național Italian (Coni), de Comitetul Paralimpic Italian (CIP) și / sau de federațiile respective, pentru a permite pregătiri ce vizează desfășurarea de competiții sportive naționale și internaționale sau chiar desfășurarea unor astfel de competiții”. Pârtiile vor fi deschise schiorilor amatori doar în contextul adoptării unor orientări specifice regionale, adecvate pentru prevenirea sau reducerea riscului de contagiune și, în orice caz, în conformitate cu criteriile stabilite în anexa 10, luând în considerare diferitele tipuri de facilități de cazare”, raportează versiunea finală a decretului semnată de premier.

Versiunea definitivă a ultimului decret ministerial „recomandă cu tărie” italienilor să nu călătorească cu mijloace de transport publice sau private, cu excepția drumurilor făcute din motive de lucru, de studiu,  a motivelor de sănătate, a situațiilor de necesitate, sau pentru a desfășura activități sau a beneficia de servicii care nu au fost suspendate”. 

Posibilă închidere a piețelor la ora 21:00

Străzile sau piețele din centrele urbane, unde pot apărea situații de adunare, pot fi închise publicului după ora 21.00.

În ceea ce priveşte sportul, guvernul a decis ca, începând de luni, activitățile sălilor de sport, a piscinelor, a pârtiilor de schi, a centrelor de înot, centrelor de wellness, a spa-urilor, să înceteze, „cu excepția acelor servicii care se încadrează în nivelurile esențiale de asistență, precum și a centrelor culturale, centrelor sociale și centrelor recreative”.

De asemenea, a fost confirmată închiderea cinematografelor și a teatrelor. „Sunt suspendate spectacolele cu public în sălile de teatru, sălile de concert, cinematografe și alte spații, chiar și cele în aer liber; şi continuă să rămână suspendate activitățile care se desfăşoară în săli de dans, discoteci și alte locuri similare, atât în aer liber, cât şi în interior”. 

Recomandare: nu primiți oameni în casă

Guvernul nu interzice, ci face recomandări pentru o mai mare protecție. „În ceea ce privește casele private, se recomandă cu tărie să nu primiți alte persoane decât coabitanții, cu excepția situaţiilor legate de muncă sau a celor de necesitate și urgență”, mai spune noul decret cu măsuri anti-Covid al guvernului Conte.

De asemenea, „sunt interzise petrecerile în interior și în aer liber, inclusiv cele rezultate din ceremonii civile și religioase”. Guvernul a explicat anterior că noul decret nu mai prevede banchetele și petrecerile  de după ceremoniile religioase (nunți sau comuniuni) și nici după cele civile, notează Repubblica.

Festivalurile și târgurile sunt interzise

„Festivalurile, târgurile și alte evenimente similare sunt interzise. Târgurile naționale și internaționale sunt încă permise, sub rezerva adoptării Protocoalelor validate de Comitetul tehnico-științific menționat la art. 2 din ordonanța din 3 februarie 2020, nr. 630, a șefului Departamentului Protecției Civile, și conform măsurilor organizatorice adecvate dimensiunii și caracteristicilor locurilor și de natură să garanteze vizitatorilor posibilitatea de a respecta distanța interpersonală de cel puțin un metru”, precizează noul decret de lege.

Muzeele rămân deschise, dar cu reguli foarte specifice. Decretul prevede: „Serviciul de deschidere publică a muzeelor ​​și a altor institute și locuri culturale este asigurat cu condiția ca respectivele institute și locuri, ținând cont de dimensiunea și caracteristicile spațiilor deschise publicului, precum și de fluxurile de vizitatori (mai mult sau mai puțin de 100.000 pe an), să garanteze modalități de utilizare limitată sau, în orice caz, să evite adunările de oameni și să permită vizitatorilor respectarea distanței de cel puțin un metru. Serviciul este organizat ținând cont de protocoale sau orientările adoptate de regiuni sau de Conferința regiunilor și provinciilor autonome”.