Pe data de 8 noiembrie, prin intermediul unui plasament secundar privat pe piata secundara de capital, Petrom a reusit sa obtina 33,32% din compania Romarc Fuel. Prin acest plasament secundar, Petrom a cumparat 31.21.584 de actiuni Romarc Fuel de la fondul cipriot de investitii TWT Positive Limited Nicosia, contra sumei de 156,063 miliarde lei. Schimbul de actiuni s-a facut la pretul de 5.000 lei/actiune, valoare mult peste cea la care se executa tranzactiile i piata, care oscileaza i jurul a 450 lei/actiune. Fondul de investitii fusese raportat ca actionar semnificativ exact cu valoarea de 33,32% la data de 1 septembrie 2000. Cota de actiuni detinute reprezinta valoarea maxima ce poate fi achizitionata fara initierea unei oferte publice de cumparare. Deci ca Petrom sa ajunga sa detina o pozitie de control i societate, este obligat ca, i viitor, sa initieze o oferta publica.
Intentia Petrom de preluare a societatii de distributie a carburantilor de aviatie nu trebuie sa surprinda, fiind o practica internationala ca aceste societati sa apartina procesatorilor de titei.
Fara a influenta spectaculos cursul actiunilor, intrarea Petrom i rindul actionarilor a ridicat usor preturile care i luna septembrie atinsesera minimul de 230 lei/actiune. Cel de al doilea actionar al societatii este tot un fond de investitii, care detine 21,5% din capitalul social, Rivta Handelsges Viena, si care a devenit actionar semnificativ pe 13 iunie 2000.
Romarc Fuel are un capital social de 93,68 miliarde lei, la iceputul lunii septembrie micii actionari detinind 43% din totalul actiunilor. La nivelul anului trecut, societatea a avut o cifra de afaceri de 144,7 miliarde lei, profitul net fiind de 3,35 miliarde lei, repartizat aproape integral pentru plata dividendelor. Pe primele sase luni ale anului i curs, rezultatul net al exercitiului iregistreaza o pierdere de 619 milioane lei.