O biserică a ars complet chiar în ziua de Paște

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a fost informat, duminică dimineață, prin intermediul apelului la numărul de urgență 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, că biserica a fost distrusă în totalitate.

Un echipaj de stingere cu apă și spumă din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni a fost trimis la fața locului pentru a stinge ultimele focare rămase aprinse.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crișan, în biserică s-a desfășurat slujba de Înviere.

Cauza probabilă a incendiului a fost identificată ca fiind o lumânare aprinsă, care a fost lăsată nesupravegheată.

Nu au fost raportate victime în urma acestui incident.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba au anunțat că a fost întocmit un dosar penal în legătură cu acest caz, sub aspectul presupusei săvârșiri a infracțiunii de distrugere din culpă.

Biserica în cauză a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

incendiu biserica
sursa: ISU Alba

Un alt incendiu, cauzat tot de o lumânare aprinsă

Tragedia a lovit duminică în ziua de Paști într-un bloc din Sectorul 4 al Capitalei, unde o persoană a fost descoperită carbonizată într-un apartament situat la etajul 12. Potrivit pompierilor, incendiul a fost declanșat de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată.

Conform raportului emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), dimineața duminică a fost marcată de izbucnirea unui incendiu violent într-un apartament din Sectorul 4 al Capitalei.

Echipele de pompieri sosite rapid la fața locului au constatat că focul se răspândise la etajul 12 al unui bloc de locuințe cu 14 nivele, iar fumul dens inundase întreaga casă scării.

În mod tragic, în urma incendiului, o persoană a fost găsită carbonizată pe balconul apartamentului afectat.

Alte trei persoane de la etajele superioare au fost evacuate de precauție, însă nu a fost necesară transportarea lor la unități medicale.

În urma investigațiilor efectuate, pompierii au concluzionat că incendiul a fost provocat cel mai probabil de o lumânare aprinsă care a fost lăsată nesupravegheată.

În ultimele 24 de ore, în întreaga țară, au avut loc 1.470 de intervenții de urgență, salvatorii fiind solicitați pentru stingerea a 78 de incendii, 1.176 cazuri SMURD (1.170 pentru primul ajutor medical și 6 misiuni de descarcerare), precum și alte 216 situații pentru protecția comunităților, conform datelor furnizate de reprezentanții IGSU.

Numărul intervențiilor în care au fost implicați pompierii a înregistrat o ușoară creștere față de perioada similară a anului precedent, cu aproximativ 7% (1470 în 2024, față de 1.371 intervenții în 2023).