'Valoarea încasărilor din timbrul de mediu s-a ridicat, în primele trei luni, la 165.969.751 lei. De asemenea, suma restituită se ridică la 100 de milioane lei, în primele trei luni, dar se aşteaptă raportarea de la ANAF. Timbrul de mediu şi 'Rabla' sunt programe legate între ele, în sensul că ultimul este finanţat din încasările din timbrul de mediu', a afirmat Gearâp.

Acesta a menţionat, totodată, că din totalul de 221.000 de maşini rulate intrate pe piaţa din România, aproximativ 20.000 de unităţi au intrat prin partaj voluntar.

'Aproximativ 20.000 de maşini second-hand au intrat în piaţă prin partaj voluntar, dintr-un total de 221.000 de maşini rulate, până în prezent. Nu putem interzice importul maşinilor second-hand. În ceea ce priveşte impozitul anual progresiv pentru poluare, există o singură ţară care practică un astfel de sistem, Germania. În primul rând, ei nu importă maşini. Există o discuţie la nivel european pentru unificarea acestui sistem de taxare de mediu. Există 18 ţări din Uniunea Europeană în care se practică taxări diferite, iar fiecare încearcă să-şi apere industria. Există o direcţie la Ministerul Mediului care monitorizează calitatea aerului. Deocamdată, suntem în parametri şi nivelul de noxe în ariile aglomerate din ţară este în limite', a spus preşedintele AFM.

Conform datelor oficiale, la nivelul anului 2013, încasările din timbrul de mediu au fost de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxă auto către cei care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens.

În data de 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmând să fie calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro5, Euro4 şi Euro3 formula de calcul ia în proporţie de sută la sută emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.

Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro3 şi Euro4 în cazul versiunilor diesel.AGERPRES